Attackrisken mot hundar konstant i Alaska

Vargattacker mot hundar i och utanför samhällena i Alaska är ett ständigt problem. En sammanställning på Far North Science ger några exempel.

Enligt en enkel sammanställning på vetensskapssajten Far North Science är det alltför gott om hundangrepp kring Alaskas småsamhällen. Helt kort före artikeln, rapporterade Anchorage Daily News om fyra hundangrepp på kort tid, den 28 november samt 4, 5 och 8 december 2007.

I en av artiklarna, om paret Kirsten Kidd och Perry Crane i Eklutna, visade sig vargarna från sin slugaste sida. En varg dök upp bakom paret och deras tre hundar – en pointerblandning, en St Bernard och en Golden Retriever – satte av efter den. Vargen sprang mot ett område med högt gräs. Därinne lurpassade resten av flocken som nu kastade sig över hundarna.

Far North Science refererar också till en artikel på Newsminer (Tim Mowry). Där läser man att under vintern 1974-1975 togs 165 hundar av vargar kring staden Fairbanks. Det ledde till en kraftig motreaktion från lokalbefolkningen. Bland annat sköt en av invånarna 13 vargar ur den lokala flocken.

Källa: Artikel av Doug O’Harra på vetenskapssajten Far North Science, den 13 december 2007.

 

Fler rapporter

På Vargfakta har vi det senaste året plockat upp en del andra rapporter från Alaska, men det är långitfrån allt som hänt i delstaten:

I januari 1950 blev en missionär på färd genom Alaska attackerad av vargar och fick hela sitt hundspann uppätet.

I december 2007 angrep en flock med sju vargar tre kvinnor som joggade med sina hundar.

Därefter refererade vi till en artikel i Anchorage Daily News där myndigheterna tröttnat på de ständiga attackerna och bestämt att skjuta bort en hel flock om 12 vargar.

Vi kommer att upprätthålla rapporteringen från Alaska och, där så är möjligt, också lägga in äldre material kronologiskt så att utvecklingen går att följa.

 

Bilden: Alaska Dispatch rapporterade den 20 november 2011 om ytterligare hundangrepp i East River.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se