Boxer vargdödad utanför Västerås långfredagen

En boxer dödades under långfredagen av vargar ett par mil norr om Västerås, rapporterar tidningen Svensk Jakt.

Boxern blev på fredagsförmiddagen rädd för två älgar när den var ute och rastades av sina ägare. Hunden sprang då till skogs. Detta skedde mellan Ramnäs och Seglingsberg cirka tre mil norr om Västerås.

Platsen ligger inom Skultuna-Västerfärneboreviret där en hanvalp och alfatiken avlivats under skyddsjakt i mars.

 

Vargar hördes yla

Hundägana sökte hunden under hela dagen och vid 16-tiden sågs hunden ett par kilometer öster om platsen där den försvann, men man lyckades inte koppla den då. Man var kvar hela kvällen och omkring klockan 23.30 hördes vargar yla i närheten.

En timme senare hördes ett skrik av hunden. Man tror att hunden då dödades av vargarna.

Med hjälp av vänner och bekanta lyckades man vid 14-tiden på lördagen – påskafton – hitta hunden som då delvis var uppäten.

 

Redaktionens kommentar: Enligt den amerikanske viltbiologen Dianne Boyd, University of Montana – som talade på årets Vargsymposium – så räcker det inte med att skjuta bort enstaka vargindivider som börjat angripa tamdjur:

”Man har också kommit fram till att om en varg i en flock börjar ta tamdjur så måste hela flocken tas bort! Vargarna lär sig direkt av varandra och i början tog man bara bort den skyldiga, men undantagslöst så fortsatte flocken ta tamdjur. Resten av flocken kopplar inte ihop skyddsjakt på en individ med att de tagit tamdjur utan fortsätter.”

Det dödliga angreppet på boxern kan sägas vara ett bevis på det.

Jens Karlsson vid Viltskadecenter ger ytterligare bekräftelse i en artikel från 2011:

– Får man problem är det inte vissa problemindivider som ska tas bort utan det handlar om att glesa ut hela populationen, säger han.

I Kanada är man medveten om att en vargindivid inte går att flytta och på så vis bli av med problemet då den snabbt lärt sig att hundar är en enkel källa till föda. Så här säger Barry Verbiewski i en artikel från 2012-04-10:

– Nu vet vargen precis hur enkelt det är att utnyttja hundar som föda. Om vi fångar vargen och flyttar den så flyttar vi bara problemet till ett annat område. Eller så blir vargen dödad av andra vargar där vi släpper den.

 

 

Ett referat av Dianne Boyds och andras dragningar under Vargsymposiet 2012 kan läsas här.

Foto av Lars Björk.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se