Varg dödade hundar, Birds Hill Park, Kanada

På kort tid har två sällskapshundar dödats av varg i närheten av Birds Hill Park. Den ena hunden togs i kanten av en trädgård och den andra inne i själva parkområdet. Att flytta på problemvargarna är inte ett alternativ enligt Manitoba Conservation utan de skall skyddsjagas.

En familj boende i Oakbank fick bevittna en vargs utökade näringssök alldeles i kanten av deras trädgård. Det var på morgonen då Jeff Carlson släppte ut sina två hundar, en chihuahua och en dvärgpincher i trädgården för att de skulle rastas. Hundarna vandrade runt lite i trädgården och sökte sig till området där skogen tar vid.

– Hundarna gick lugnt runt och luktade som de brukar göra och så plötsligt hör min man ett fruktansvärt skrik, ett skrik du normalt inte hör från en hund, Spencer (chihuahua) skrek för sitt liv, berättar Janelle Carlson för Winnipeg Free Press.

Enligt Janelle sprang då hennes man mot ljudet;

– När han kom dit såg han bakdelen av vargen mellan träden och den var stor, som ett rådjur ungefär. Vargen skakade då Spencer som skrek lite till men sedan blev han tyst. Han var så liten jämfört vargen.

Jeff sprang då tillbaka till huset där han hämtade Janell. Tillsammans gick de in i skogen för att leta efter Spencers kvarlevor. Efter en stunds letande fann de vad som var kvar av den lilla chihuahuan.

Familjen Carlson rapporterade in angreppen till Manitoba Conservation som kom ut dagen efter för att inspektera platsen. Ärenden är överlämnat till viltförvaltningen i området som får fatta beslut om vad som bör göras.

Janell avslutar med att hon helst inte vill att vargen skjuts utan att den blir omplacerad.

 

Omplacering inte ett alternativ

Enligt Barry Verbiwski, tjänsteman vid Manitoba Conservation och speciallist på konflikthantering mellan människor och djur är omplacering inte ett alternativ. Särskilt inte då det gäller en varg som dödat ett sällskapsdjur.

– Nu vet vargen precis hur enkelt det är att utnyttja hundar som föda. Om vi fångar vargen och flyttar den så flyttar vi bara problemet till ett annat område. Eller så blir vargen dödad av andra vargar där vi släpper den.

Enligt Verbiwski finns det två problemvargar i området då ytterligare en hund dödades i Birds Hill Park på tisdagen.

– Vi har kontaktat The Manitoba Trapper Association och bett dem att avliva problemdjuren.

Tills vidare ombeds de boende att ha extra kontroll på sina husdjur. Det är även möjligt att Manitoba Conservation ombesörjer uppförandet av varningsskyltar i området tills dess att vargarna avlivats. Vidare säger Verbiwski att de vetat om att vargarna varit i området sedan i januari men det är först nu som de ställt till med problem.

Källa: http://www.winnipegfreepress.com/breakingnews/Wolves-hunted-after-pet-mauled-to-death-146529585.html

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se