Bybor terroriserade av vargar, Ukraina

Bybor terroriserade av vargar

Vargstammen växer i Ukraina och med det kommer problemen för landsbygdsboende. Det har boende i sydöstra Ukraina fått erfara sedan en tid tillbaka. Nu planeras för vargjakt.

Byarna inom Telmanovsky i sydöstra Ukraina har fått återkommande besök av vargar. De boende upplever dem som påfallande djärva då de går genom trädgårdar i sin jakt på föda. Rädslan för vargen är påtaglig skriver tidningen Donbass.

– I huvudsak är det vargar som vandrar in från Ryssland som vi har här, säger Gennady Gorbatenko, en lokal jägare till tidningen.

Vargstammens ökning har sin förklaring i kriget menar Gennady;

– Under kriget (Kriget i Kaukasus. reds. anm.) ökade vargstammen runt Azovksasjönär och nu har vi återkommande angrepp från varg på tamboskap. För tre år sedan blev också en människa biten i Ignatevka.

Nu väntar jägarna på att få tillstånd för vargjakt från myndigheterna. Helst skulle de se att det fick tillstånd att använda snöskotrar

– Helst skulle vi vilja använda snöskotrar när vi jagar varg men problemet är att det inte finns tillräckligt med maskiner, fortsätter Gorbatenko.

Under året som gick sköts 25 vargar i området.

I ett angränsande område, Novazovsk som inte haft samma besvär med varg planerades under föregående vecka en stor vargjakt. Jakten fick dock ställas in på grund av dåligt väder.

Redaktionens kommentar: Att vargar ökar under krig har flera förklaringar. Dels har man inte tid eller ens möjlighet att jaga varg och dels har vargar (och alla andra predatorer) god tillgång på föda genom de döda människokroppar som ofrånkomligen hamnar i naturen i samband med krig. Läs mer om detta i en artikel om den ryska biologen Aleksandrovich Manteifel.

 

Källa: http://donbass.ua/news/region/2013/01/08/volki-terrorizirujut-telmanovskii-raion.html

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se