En kviga vargdöda och flera bortsprungna, Värmland

bonde filmade ko dödad av varg spanien

Under midsommarhelgen skrämdes 25 kvigor ur en hage i Forshagareviret mellan Karlstad och Molkom. En kviga hittades senare vargdödad och fortfarande saknas sex djur ur besättningen.

Att hålla varg utanför hagar med hjälp av stängsel är svårt men att hålla kor inne i en hage om de bestämt sig för att de måste fly är en omöjlighet. De senaste åren har antalet incidenter där kor sprängt hagar ökat högst avsevärt i spåren av vargens utbredning.

Under midsommarhelgen skrämdes 25 kvigor ur en hage i Forshagareviret mellan Karlstad och Molkom. Knappt hälften av dem återfanns hos en grannes djurbesättning tre kilometer längre bort där de sökt skydd.

Nio av kvigorna hade sprungit ut på en mossa där de fastnat. Med mänsklig hjälp kunde de dras ur mossen och återföras till gården. Sex djur är fortfarande på rymmen men har synts till på nära håll utan att kunna infångas.

På midsommarafton återfanns en död kviga. Maria Falkevik vid länsstyrelsens rovdjursavdelning konstaterade att hon dödats av varg.

Redaktionens kommentar: Kor som rymmer förvildas inte sällan mycket snabbt och kan därefter vara mer eller mindre omöjlig att åter ha inom stängsel. Vanligtvis slutar det med att man måste avliva djuren.

 

Foto: Bild från Spanien av vargar som äter på en större kalv i en fålla utanför en gård.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se