Bonde filmade angripande vargar, Spanien

bonde filmade ko dödad av varg spanien

Spanska bönder känner frustration inför vargangreppen på deras tamdjur. Byråkratin och bemötandet av myndigheterna försämrar situationen.

Sabino Lopez Dominguez, en bonde från Abeleiras mazaricana hade tröttnat på alla vargangrepp men framförallt upplevde han bemötandet från myndigheterna som ännu mer besvärande. Att bli misstrodd av myndigheterna och inte ersatt för de skador vargarna eller ”ohyran” som Sabino kallar dem gav upphov till idén om att dokumentera ett angrepp. Dels som bevis och dels i förhoppning om att filmen skulle öka förståelsen för vad som sker ute på landsbygden.

I november 2008 dödades en av Dominguez kalvar av varg. Det skulle dröja ytterligare en dag innan miljöinspektören kom till platsen för att dokumentera angreppet. Under tiden riggade Dominguez en filmkamera i närheten av den döda kalven. Han var nästan säker på att vargarna skulle återvända till den döda kroppen.

Mycket riktigt återkom vargarna på kvällen. Djurkroppen låg ett 50-tal meter från bostadshuset vilket inte verkade störa vargarna nämnvärt vars ätande kunde filmas under dryga timmen. Vad som också är intressant är att en radio spelas på hög volym i filmen utan synbar påverkan på vargarna. Sabino själv förundrades över vilken enorm kraft vargarna hade i sina käftar vilket också fick honom att förstå att en kalv inte utgjorde något särskilt besvär för en eller flera vargar.

Se filmen på Youtube.com

Med filmen som bevis för att vargar angriper kor hoppades Dominguez på att miljöförvaltningen i området på allvar skulle förstå problemen och också sätta in lämpliga motåtgärder. Vidare hoppades han naturligtvis på att ärendet om ersättning skulle få en snabbare upplösning när bildbevis fanns.

 

Källa: http://www.lavozdegalicia.es/barbanza/2008/10/22/0003_7246102.htm
 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se