Flera incidenter med närgången varg, Sandviken

En bit utanför Sandviken i Gävleborg har man under en längre tid fått bekanta sig med en varg. På tisdagskvällen träffade en ryttare på vargen i skogen och på onsdagskvällen var det en hundägare som tog sin tillflykt in i ett stall då vargen följde efter.

Alma Forsberg, 16-årig tävlingsryttare med stor vana av djur och natur var ute på en träningsrunda med hästen i trakterna av Damsjön. Klockan var runt 8 på kvällen när hon rider på en väg mot sjön. Plötsligt dyker en varg upp på vägen ett tiotal meter framför Alma och hästen. Vargen stannar till framför dem för att sedan gå in en bit i skogen där den stannar.

Alma håller hästen still och skriker åt vargen allt vad hon kan för att skrämma den. Vargen står bara still och stirrar, rör sig inte ur fläcken. Då bestämmer sig Alma för att sätta hästen i galopp för att snabbt bege sig hem.

– Dottern är ganska van vid djur, hon är tävlingsryttare och kan hantera situationer då hästen blir rädd, säger Almas pappa Magnus Forsberg.

I området är det fler som rider och alla har naturligtvis inte samma vana vilket oroar Magnus;

– Det är stor skillnad på en som kan sin häst och en som är ovan. Hästar är ganska lätta att skrämma, det gäller att reagera snabbt när det händer så att inte hästen får övertaget. Sådant kräver rutin.

 

Vargen observerades senare i byn

Lite senare under kvällen, när det börjar skymma ordentligt och efter det att dottern stallat hästen observerar en granne till Magnus vargen i skenet av en lykta.

– Det var bara en stund efter det att Alma kommit hem med hästen som vargen syntes och den kom från samma håll som Alma ridit. Det verkar inte bättre än att den faktiskt följt efter på avstånd.

Enligt Magnus är det inte första gången den är nere i byn.

– Vi har sett vargen här i trakterna ett tag och jag har fotograferat spåren. En gång var den inne på grannens tomt.

 

Hundägare mötte vargen

Dagen efter på kvällen var det dags igen för vargen att bekanta sig med människor. Marlene Eriksson från Gästrike-Hammarby, bara några kilometer från familjen Forsberg, var ute på en sen kvällspromenad med sin schäfer. Marlene märker att hunden börjar vädra ovanligt mycket och tror att det rör sig om vilket vilt som helst som passerat på vägen.

När hon är nästan framme vid sitt hem förbereder hon sig för att släppa lös schäfern så att den får springa de sista 20 metrarna till huset precis som den brukar göra. I ögonvrån ser hon då något som kommer springande mot henne och hunden.

När hon vänder sig om ser hon en stor varg komma travandes mot dem i hög fart, fullt fokuserad på schäfern Wilson.

– Jag tänkte att vi aldrig skulle hinna ta oss in i huset, säger Marlene till Arbetarbladet.

Marlene, som aldrig kopplat loss hunden drar istället med sig en morrande hund och springer in i stallet som ligger närmare än boningshuset. Dörren slog hon igen och med hjärtat i halsgropen stod hon där en stund innan hon fattade telefonen.

– Sen ringde jag in till min karl och berättade att vi stod i stallet. Men när han kom ut hade vargen försvunnit, berättar Marlene.

 

Märklig attityd från polisen

Enligt tidningen Jakt & Jägare som också rapporterat om händelsen med hundpromenaden ringde Marlene till polisen för att rapporter om den närgångna vargen.

– Sånt får man räkna med när man bor i Sverige numera, sa den kvinnliga polisen lite hånfullt, berättar Marlene.

 

Samma varg

Magnus Forsberg menar på att det är samma varg som varit i farten. Dels för att det inte är så långt mellan platserna och dels för att det tidsmässigt stämmer överens.

Tidigare i år, i mitten av januari angreps en jakthund i området. Mikael Karlsson var ute på en kort träningsrunda med sin lilla blandras som varit borta en stund men som när den kom tillbaka betedde sig märkligt. Vid närmare kontroll visade det sig att hunden blivit biten och att bukhinnan var punkerad.

Hunden klarade sig dock efter att den fått vård av veterinär.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se