Mindre blandras svårt skadad av ungvarg

Mikael Karlsson var på en kortare skogspromenad med sin blandrashund. Hunden sprang lös och försvann en stund och när Karlsson hittade hunden betedde den sig underligt.

Det var under söndagen som Mikael bestämde sig för att göra ett kortare släpp av sin jakthund, en blandning av tax och basset griffon, som en ren motionsrunda för hunden. Skogsvistelsen skedde utanför Torsåker i Hofors Kommun.

– Det var inte fråga om någon jakt. På grund av tidsbrist hade jag inte hunnit ut med hunden tidigare i veckan, och han mår inte bra om han inte får springa av sig lite. Så det handlade bara om ett kort släpp, berättar Mikael Karlsson för Svensk Jakt.

 

Märkligt beteende

När Mikael Karlsson sedan hittade hunden var det inte uppenbart att den var skadad. Den betedde sig lite underligt bara.

– Hunden uppträdde lite konstigt. Han stod bara helt still när jag fick se honom. När jag lastade in honom i bilen såg jag någon droppe blod, men tänkte att det förmodligen var någon lättare trampskada. När jag kom hem och han hoppade ur bilen upptäckte jag mer blod och när vi tittade närmare på hunden upptäckte vi ett tiotal små hål i huden, och en reva på två–tre centimeter, berättar Mikael Karlsson för Svensk Jakt.

Hunden fördes under kvällen till ett djursjukhus där den fortfarande (måndag eftermiddag) vårdas. Man kunde också konstatera att vargen punkterat hundens bukhinna. Veterinären har meddelat att hundens liv är utom fara, uppger ägaren Mikael Karlsson.

 

Konstaterad varg

– Länsstyrelsens besiktningsman har idag varit på plats där det inträffade och kunnat konstatera att det rörde sig om varg. Man kan se vargspår på platsen. Antagligen rör det sig om en ungvarg, och troligen har hunden och ungvargen till att börja med lekt lite med varandra innan det spårade ur, berättar Mikael Karlsson.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se