Jonas Wahlström desinformerar Expressen

En av de första som fick uttala sig om dagens brutala vargattack i Kolmårdens Djurpark var riksbekante Jonas Wahlström. De uppgifter han lämnar visar antingen på bristande omdöme eller bristande kunskaper.

Dagens mest tragiska nyhet var att en kvinnlig djurskötare på Kolmårdens Djurpark avlidit efter en brutal vargattack. Vargfakta har under eftermiddagen rapporterat om händelsen.

En av de första som fick medialt utrymme att kommentera attacken var Jonas Wahlström, känd som Skansens talesman. Redan i Expressens rubrik säger han att det ”aldrig hänt tidigare”. I den fortsatta texten gör Wahlström liknande uttalanden:

Han säger bland annat att ”det är något enstaka fall på hundra år” och nämner ”Alaska där en gravt berusad person har somnat någonstans och så har vargar vågat sig fram och den har personen inte vaknat” (något sådant fall har vi aldrig hittat trots djupgående efterforskningar, reds anm.) och karakteriserar Kolmårdens vargar som ”lekfulla schäferhundar”.

Inget kan vara mer fel. Om Jonas Wahlströms uttalanden beror på fullständig okunskap eller på ett behov av att till varje pris hålla vargen om ryggen är svårt att säga, men helt klart är att han aldrig borde fått uttala sig i egenskap av ”djurexpert” som Expressen titulerar honom. Han har ingen formell utbildning i biologi eller zoologi.

 

Fler fall i Sverige

Bara i Sverige har det förekommit ett antal vargangrepp på djurparker de senaste åren, varav tre på just Kolmården. Den flicka som fick föras till Norrköpings lasarett med kraftiga bett i låret attackerades för bara en dryg månad sedan.

Den 30 juli 2010 attackerades en ung kvinna som besökte hägnet tillsammans med kamrater. En varg angrep helt oprovocerat och drog kvinnan till marken samt slet sönder hennes kläder. Hon och kamraterna lyckades fly men kvinnan fick söka vård för ett djupt bitsår i armen. Enligt Kolmården var vargen ”bara kontaktsökande”.

Den 6 maj 2007 angreps teveprofilen Arne Weise. Han slogs till marken av tre vargar under en invigningsceremoni. ”När jag föll och blev liggande trodde jag att det var kört” sa Weise i en efterföljande intervju.

Lycksele Djurpark har också varit drabbad. Där blev en liten flicka attackerad men personalen fick undan vargen och skadorna begränsade sig till den ena handen och foten.

Vad som hänt om inte vargarna störts vid de här tillfällena vågar man knappt tänka sig.

 

Patricia Wyman

Det mest omskrivna dödsfallet är Patricia Wyman och hennes öde är nästan en klon av dagens vargattack på Kolmården. Även hon var djurskötare men inom den kanadensiska djurparken Haliburton Forest & Wildlife Preserve.

Den 18 september 1996, bara fyra dagar efter att hon anställts hittades hennes sargade, halvt uppätna kropp i varghägnet av hennes kollegor. Polis tillkallades och precis som idag var vargarna mycket aggressiva. I Wymanfallet fann dock polisen för gott att avlossa några skott innan de gav sig in i hägnet för att föra ut Patricia Wymans kvarlevor.

Det här är ett av de mest kända vargangreppen i världen under de senaste decennierna och att inte Jonas Wahlström ens kan erinra sig det är allvarligt, speciellt när han uttalar sig i Expressen – en tidning som läses av miljoner svenskar som tar hans kändisstatus som intyg för att han kan sitt ämne.

 

Fakta finnes

Att desinformation, medveten eller omedveten, sprids av en expert med anknytning till djurparksverksamhet är graverande och vi hoppas innerligt att det beror på det mest sympatiska – att Jonas Wahlström helt enkelt inte vet vad han talar om.

Det finns det bot för. På Vargfakta har vi redovisat alla attacker från tama vargar vi kunnat hitta. Vår uppmaning till Jonas Wahlström är att han snarast lär in listan nedan så att liknande mediala grodor kan undvikas i framtiden.

Människor angripna av tama vargar 1800-2010-talen.

 

Expressen gör tillägg

Under söndagskvällen förlängde Expressen artikeln med att även Olof Liberg, vargexpert på Sveriges Lantbruksuniversitet, fick komma till tals.  Också han säger, mot bättre vetande, att ”händelsen är i princip unik för en djurpark”:

– I USA hände det för några år sedan i ett forskningshägn i Ely i Minnesota. Där var det också en kvinna som gick in ensam, vilket var emot reglementet, säger han till TT.

På Vargfakta har vi inte hittat någon uppgift om incidenten i Ely, men om Olof Liberg har rätt skulle det vara intressant att addera händelsen till listan.

Då även Olof Liberg verkar ha missat åtminstone ett 20-tal vargattacker – varav ett antal dödliga – i djurparker de senaste årtiondena, rekommenderar vi ödmjukast även honom att ta del av vår sammanställning.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se