Nytt allvarligt vargtillbud på Kolmårdens Djurpark

Kolmårdens slogan för sina flitigt marknadsförda vargbesök – ”Känns i hela kroppen” – fick en allvarlig innebörd när en 15-årig flicka bets svårt i låret av en varg i hägnet.

Kolmårdens Djurpark har tonat ned att de nyligen haft ett allvarligt tillbud med vargar som angripit besökare.

För ett par veckor sedan besökte en familj Kolmården och fick då komma in i varghägnet för att klappa vargarna. Men något hände, en av vargarna kastade sig över familjens 15-åriga flicka som fick motta svåra bett i ena låret.

Hon kördes i ambulans först till Norrköping där hon syddes ihop sedan vidare till Universitetssjukhuset i Linköping där hon fick antibiotikabehandling.

 

Flickans eget fel, påstår Kolmården

Enligt Norrköpings Tidningar, som rapporterat om händelsen, uppgav Mats Höggren – zoologisk chef på djurparken – att det ska ha varit flickans fel att vargen angrep. Att vargen ska ha bitit för att flickan fått panik bland vargarna i hägnet.

Det är ett anmärkningsvärt uttalande då det aldrig någonsin kan vara en besökares ansvar att stå för säkerheten i ett hägn med rovdjur dit denne blivit inbjuden.

Faktum är att djurparkspersonalen överhuvudtaget inte kan garantera säkerheten oavsett ålder, kön eller storlek på den som besöker hägnet. Ett rovdjur attackerar för att det är just – ett rovdjur.

 

Flera olyckor på kort tid

Vad som är än mer anmärkningsvärt är att Kolmården får fortsätta med verksamheten. Olyckan är nämligen den tredje på några få år.

Den 30 juli 2010 attackerades en ung kvinna som besökte hägnet tillsammans med kamrater. En varg angrep helt oprovocerat och drog kvinnan till marken samt slet sönder hennes kläder. Hon och kamraterna lyckades fly men kvinnan fick söka vård för ett djupt bitsår i armen. Enligt Kolmården var vargen ”bara kontaktsökande”.

Den 6 maj 2007 angreps teveprofilen Arne Weise. Han slogs till marken av tre vargar under en invigningsceremoni. ”När jag föll och blev liggande trodde jag att det var kört” sa Weise i en efterföljande intervju.

 

Samma fenomen överallt.

Även andra svenska djurparker kan vittna om samma sak. Den 28 juli 2010 bet en varg på Lycksele Djurpark en 10-årig flicka i ena foten och ett finger. ”De får mat varje dag så inte hände det här på grund av hunger i alla fall” sade djurparkens ansvarige den gången.

Bara dagar senare rymde alla vargar på Skånes Djurpark genom att gnaga sig ut genom stängslet. Personalen lyckades snabbt skjuta ihjäl vargarna och ingen människa kom till skada men många chockades av att vargarna anföll andra djur som slets i stycken inför åskådarnas ögon.

I en oberoende studie som Vargfakta gjorde i november förra året har vi sammanställt ett 40-tal angrepp, varav ett antal dödsfall, utförda av ”tama” vargar i Sverige och utomlands. Mönstret är detsamma överallt:

Vargar som betraktats som beskedliga, ibland sedan många år, får plötsligt kontakt med sina vilda instinkter och anfaller helt oväntat. Ofta med katastrofala följder.

– Vargarna har varit här på zoo, bakom samma stängsel i sex år utan problem. Jag vet inte vad det är men något har förändrats hos våra vargar, sa djurparkschefen i Prag i samband med ett angrepp på ett femårigt barn 2007.

 

Farlig verksamhet bör upphöra

Säkerheten är normalt sett hög i världens djurparker och många av tillbuden kan tillskrivas tillfällig oförsiktighet eller kombinationer av osannolika faktorer. Men grundproblemet kvarstår:

Det handlar om vilda rovdjur som bara äter kött och som, i motsats till vår tamhund, inte har någon som helst empati för människor. Därför blir det mesta som gäller vargar i slutänden fullständigt oförutsägbart.

Kolmårdens Djurpark säger nu att man ska se över rutinerna för vargbesöken och eventuellt höja åldern till en bit över 15 år. Vår rekommendation är att helt upphöra med verksamheten. Kolmårdens Djurpark kan inte garantera människors säkerhet i ett varghägn – varken nu eller sen.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se