Dödlig vargattack på Kolmården

Ännu en vargattack på Kålmorden

Aftonbladet rapporterade tidigare idag om ännu en vargattack på Kolmårdens Djurpark. Den angripna djurskötaren förklarades under eftermiddagen avliden.

UPPDATERAD 14.42: Tidningen Expressen uppger att räddningstjänsten meddelat att den kvinnliga djurskötaren avlidit av skadorna efter vargattacken.

Enligt de första uppgifterna till Aftonbladet var det en skötare som råkat illa ut inne i ett hägn. Mats Höggren, zoologisk chef på djurparken, bekräftade att ett angrepp skett men hade då inga detaljer att ge.

Utförligare information har spridits under eftermiddagen:

Den kvinnliga djurskötaren befann sig i varghägnet – där även privatpersoner har möjlighet att gå in och möta vargarna – när hon blev omringad och attackerad.

När kollegorna tyckte att den 30-åriga djurskötaren varit borta länge blev de oroliga och sökte kontakt med henne via komradio. När de inte fick något svar gick de mot varghägnet för att se vad som hänt.

– Då gick de för att titta efter och då fann man henne livlös, sade Mats Höggren senare till Expressen.

Räddningstjänsten, som larmades kl 11.11 och därefter ryckte ut med fem ambulanser, var snabbt på plats utanför varghägnet.

– Man kom först inte in till den drabbade personen, det går inte att bara gå in i en vargflock, sade Jan Tengeborg ledningsbefäl räddningstjänsten Norrköping.

Han fortsatte:

– Vi möttes av chockade människor. Vi kom aldrig in i varghägnet, vargarna ville inte att man skulle in.

Enligt uppgift till nyhetsbyrån TT slet vargarna i kroppen.

– Vi skapade ett mänskligt drev och tvingade tillbaka vargflocken. Samtidigt hade vi en person som stod redo med vapen, färdigpositionerad för att skjuta om det skulle komma en ny attack, sade senare Jan Tengeborg till nt.se.

Aktionen lyckades och ambulanspersonal och polis kunde efter 30 minuter ta sig in i hägnet och få med sig den döda kvinnan utan att några skott avlossades.

Vargarna är nu inlåsta i väntan på beslut om avlivning och ingen personal tillåts besöka dem. Den avlidna kvinnliga skötaren hade tagit hand om tre av hägnets åtta vargar sedan de var valpar för tre år sedan.

Kolmården har under eftermiddagen satt in ett kristeam som finns på platsen.

– Det är fruktansvärt och vi är chockade. Vi tänker på henne och hennes anhöriga och vår egen personal. Och inte minst på vargen och vargens varumärke. Det är ju inte direkt den part i vår fauna som står högst i kurs i vissa läger. Vi inser också att det här kommer att påverka vargdebatten och vargpolitiken, sade Mats Höggren till Sveriges Radio.

 

Osäker verksamhet

Vargfakta har under året redovisat de otaliga attacker som skett av vargar i hägn och inom djurparker. Sist vi fick anledning att göra det var efter en händelse i Kolmården där en 15-årig flicka blev allvarligt biten av en varg. Den olyckan var den tredje på några få år.

Den 30 juli 2010 attackerades en ung kvinna som besökte hägnet tillsammans med kamrater. En varg angrep helt oprovocerat och drog kvinnan till marken samt slet sönder hennes kläder. Hon och kamraterna lyckades fly men kvinnan fick söka vård för ett djupt bitsår i armen. Enligt Kolmården var vargen ”bara kontaktsökande”.

Den 6 maj 2007 angreps teveprofilen Arne Weise. Han slogs till marken av tre vargar under en invigningsceremoni. ”När jag föll och blev liggande trodde jag att det var kört” sa Weise i en efterföljande intervju.

Genom våra efterforskningar om vargangrepp inom hägn och djurparker har vi kommit fram till att riskerna med varg är alldeles för stora för kunna bedrivas med rimlig säkerhet.

Vår rekommendation vid attacken på 15-åringen var att Kolmården skulle upphöra med verksamheten. Det är en rekommendation vi står fast vid.

 

Läs mer om vargangrepp från ”tama” vargar.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se