Länsstyrelsen i Dalarna beviljar skyddsjakt

Efter omfattande kritik har Länsstyrelsen Dalarna ändrar sig och säger nu ja till skyddsjakt på en varg i Björsåsreviret.

Drabbade Fäbodbrukare, företrädare för landsbygdsorganisationer och även riksdagspolitiker har alla riktat kritik mot Länsstyrelsen i Dalarna för deras motvilja till att bevilja skyddsjakt. Nu ändrar sig länsstyrelsen vad beträffar varg från Björnåsreviret. Vargar som orsakat stor skada skall nu bli en färre.

Tre alternativt fyra vargangrepp har skett inom reviret och ett stort antal unika får har fått sätta livet till. För det fjärde angreppet har inte det angripande djuret kunnat bestämmas med 100 procent – björn eller varg är de befintliga alternativen.

Länsstyrelsen har tidigare avslagit de inkomna ansökningarna med motivet att det finns alternativ till att skjuta vargar som ställer till problem. Men på fredagen ändrade de sig och har nu tillåtit att en av ett okänt antal vargar skjuts bort.

– Det som fick bägaren att rinna över är händelser som inträffade i Tänger i onsdags. Då schasades en varg bort från fårhagar vid två tillfällen samma eftermiddag. Vargen har alltså följt efter när djurägarna flyttat sin får till områden där det rör sig mer människor. Den stannar inte i skogen, säger Henrik Thurfjell, handläggare vid länsstyrelsen Dalarna till tidningen Jakt & Jägare.

Thurfjell säger vidare att ”rätt varg” skall skjutas vilket omsätts i praktiken med att bara och endast varg som uppehåller sig inom 200 meter från en djurbesättning får skjutas.

Reds. Kommentar: Det är intressant att idén om problemvargar fortfarande är ett gångbart argument. Vid årets vargsymposium i Vålådalen avfärdade den amerikanska vargforskaren Dianne Boyd vid University of Montana metoden att skjuta en varg ur en flock som ett sätt att förhindra flera angrepp; ”Man har också kommit fram till att om en varg i en flock börjar ta tamdjur så måste hela flocken tas bort! Vargarna lär sig direkt av varandra och i början tog man bara bort den skyldiga, men undantagslöst så fortsatte flocken ta tamdjur. Resten av flocken kopplar inte ihop skyddsjakt på en individ med att de tagit tamdjur utan fortsätter.”

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se