Lena Ek: ”Vettig nivå på vargens antal”

Vid ett besök i Vadstena framförde miljöminister Lena Ek att antalet vargar bör vara rimligt i förhållande till de övriga rovdjuren. Det finns trots allt bara en viss mängd mat i skogen.

Miljöminister Lena Ek var inbjuden som föredragshållare när Svenska Fåravelsförbundet höll sin årsstämma på Starby Kungsgård i Östergötland. Inte helt oväntat kom stämman att handla om de många angrepp som varg och andra rovdjur resulterar i för fåraveln i Sverige.

Lena Ek meddelade att Centern vill utöka budgeten för ersättningar till de som drabbas av rovdjursangrepp med 50 miljoner. Utöver att skjuta till mer pengar vill hon även att rovdjurspolitiken ska förtydligas, skriver Motala & Vadstena Tidningar.

Vidare hade Ek kommit till insikt om att det är det totala rovdjurstrycket som är relevant för att förhindra att jakten på föda går utanför skogens skafferi. Vargfakta konstaterade att Sverige har Europas högsta rovdjurstryck  i en artikel från december förra året.

– Det finns bara en viss mängd mat i skogen, sade Lena Ek.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se