Mamma på morgonpromenad attackerad av två vargar

En mamma var ute på morgonpromenad med sitt barn och sin hund i Bergshamra vid Norrtälje norr om Stockholm. Då attackerades hunden av en varg och ytterligare en varg gjorde ett utfall mot barnvagnen. – Min fru Ewa flydde från platsen, säger sambon Peter till Aftonbladet.

Attacken inträffade på söndagsmorgonen. Ewa var ute på en morgonpromenad med sin lilla dotter Ronja och familjens hund Tajson av rasen Wachtelhund. Tajson var lös och sprang framför familjen.

– Plötsligt dök två vargar upp från skogen och omringade vår hund Tajson. Den ena grep honom i nacken och sprang in i skogen, berättar sambon Peter för Aftonbladet. Ewa fick se dem på 80 meters avstånd, men hunden blev tagen tio-tolv meter framför henne. Den ena vargen sprang emot henne och visade tänderna på två meters avstånd.

 

Sprang från platsen

En av vargarna blev alltså kvar efter attacken mot Tajson och började springa mot barnvagnen. Ewa handlade blixtsnabbt och sprang från platsen samtidigt som hon skrek.

– Vargen avbröt då attacken och sprang in till skogs igen, berättar Peter.

Ewa återvände chockad hem, men Tajson försvann.

– Det här hände bara några hundra meter från vårt hus. Jag vågar inte ens tänka på vad som kunde ha hänt vår dotter, säger Peter.

Polisen och länsstyrelsen undersökte platsen för attacken på förmiddagen och fastslog att det varit fråga om en vargattack.

 

”Världens gladaste hund”

Ett vargrevir finns i området och vargarna som kommit att kallas Rialavargarna har tidigare attackerat hundar.

– Tajson var världens gladaste hund, han trodde säkert att det var några lekkamrater som dök upp från skogen, säger mannen.

Fyra rovdjursexperter från Länsstyrelsen letade i skogen efter hunden. Vid 14.30-tiden bekräftade länsstyrelsen att det var en varg som tagit Tajson. Man sade sig också ha hittat spår efter hunden cirka 100 meter in i skogen.

– De har hittat en tass och benrester av Tajson i skogen, säger Peter.

– Vi flyttade hit för att vara i närheten av naturen. Men de här vargarna har bland annat varit inne på skolgårdar och är inte så skygga för människor som man säger att de ska vara. Den värsta bilden är att vargen gick emot Eva, Ronja och barnvagnen. Det är den bilden som är starkast, säger Peter i en senare intervju i Jakt & Jägare.

 

Wachtelhunden Tajson.  Foto: Mikael Aksamit, Expressen.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se