Kerstin Fredin, ledamot i Rovdjursföreningen vill tysta Vargfakta

Kerstin Fredin uppmanar sina anhängare att anmäla vargfakta till Facebook

Via en uppmärksam läsare, tillika medlem i Rovdjursföreningen fick vi reda på att Kerstin Fredin ägnar sig åt uppvigling på Facebook för att försöka få tyst på Vargfakta.

Fredin har uppmanat sina anhängare att anmäla oss som en bluff för att vi, enligt henne sprider desinformation och inte fakta. De enskilda individerna i hennes följe är mycket upprörda över att de inte får tillfälle att uttrycka sina åsikter via kommentarer och uppger att de tänker agera i enlighet med Fredins vilja.

 

Det är skillnad på åsikter och fakta

De som följt oss vet att vi inte tillåter kommentarer från någon då vargfakta inte är en plats för åsikter utan en plats för fakta. Detta har fungerat väl och är ett ständigt återkommande beröm vi får via mail från våra läsare – att vi håller oss ifrån åsikter och känslor och istället koncentrerar oss på den fakta som finns.

Vår policy är den att alla mail besvaras med vänlighet oavsett vilka åsikter som uttrycks. Vi har fått en del mail där vi påstås komma med osanningar varpå vi besvarat dessa med en uppmaning till avsändaren att själv skriva en artikel utifrån fakta som vi då får möjlighet att läsa och eventuellt publicera på vargfakta.

Ingen artikel och inte heller någon vidare skriftväxling har därefter skett. Någonsin.

Kerstin Fredin har tidigare påpekat ett fel angående en vikt vi angivit i ett dokument som vi då skyndsamt korrigerade. Vidare påpekade Fredin att bandmasken funnits länge i USA när jag i all hast skrev frågande om den fått fäste i USA. Detta efter att ha tittat på en spridningskarta som gav vid hand att endast en liten del av USA var infekterat. Även denna gång korrigerade jag texten och tackade vänligt för påpekandet.

Men, Kerstin nöjde sig inte med detta utan skrev fler kommentarer av åsiktskaraktär på Facebook om än det ena än det andra varpå jag vänligt bad henne att respektera ordningen på sidan via ett mail. Fredin svarade då i en lite annan ton varvid jag såg det som bäst att blockera henne från vidare interaktion. Fredin var mycket upprörd över att hon inte fick sprida sina åsikter och frågade vad vi egentligen ville med vargfakta.

Vi trodde det var ganska uppenbart – sprida fakta om varg.

 

Fredin startar hatsida

Nu, kommer Kerstins första angrepp i form av en ”hatsida”. Även denna får vi reda på via en medlem i Rovdjursföreningen tillika läsare av vargfakta. Kerstin eller någon i hennes absoluta närhet startar en sida som döps till – Vargfakta är bluff.

Denna sida verkar ha försvunnit ganska snabbt. Mest troligt är att våra läsare reagerade och såg till att den rapporterades till Facebook som en hatsida varpå de helt enkelt tog bort den. Facebook är inte så förtjusta i näthat och agerar resolut när sådant dyker upp.

 

Fredin uppviglar

Vargfakta publicerar längst ned på denna sida hela Fredins uppmaning och de efterföljande kommentarerna från hennes följeslagare. Märk väl att det vid inget tillfälle förekommer någon diskussion kring faktafel eller specifika dokument utan att det hela tiden rör sig om grundlösa påståenden om att vi sprider desinformation. Nedan följer ett tydligt exempel ur ”diskussionen” mellan Fredin och anhang.

”Har komenterat sidan innan, sänt ett mail till honom. Rena bluffen sidan. Man får ej tycka, ha egna åsikter mm. Rena rama skräkpropaganda. Anmäler med nu. Åkte också ut för jag hade egna åsikter.”
– Ernest Algren

Vidare kan ni notera att de ägnar sig åt detektivarbete för att försöka få reda på vem som ligger bakom vargfakta. Jag kan hjälpa dem på traven genom att berätta att det är jag, Jesper Jönsson som i egenskap av lantbrukare, markägare, förälder och jägare bestämt mig för att informera mig själv och övriga om vad som följer i vargens spår.

 

Slutligen

Det är med viss sorg vi konstaterar att förtroendevalda medlemmar ur Svenska Rovdjursföreningen ägnar sig åt den här typen av verksamhet. Regelrätt aktivism är förmodligen inte sanktionerad av styrelsen och troligtvis inte heller av merparten av medlemmarna men den förekommer och det tycker vi är tråkigt.

Vi hoppas att den övriga styrelsen i SRF aktivt tar avstånd från Kerstin Fredins nätaktivism. Vidare hoppas jag på att detta var sista gången Kerstin eller någon av hennes anhängare kommer med grundlösa och oschyssta påhopp på mig och mitt arbete.

Personliga ursäkter godtages från respektive i den publicerade tråden.

 

All text nedanför denna linje är direkt hämtad från den tråd Kerstin initierade på Facebook. Vidare finns skärmdumpar på hela tråden för den som vill kontrollera riktigheten i texten. Skärmdumpar fås på begäran och med lämplig motivation från jesper@vargfakta.se

 

Kerstin Fredin
Nu har det dykt upp en sida på FB som kallar sig för vargfakta, och fakta är väl just det den saknar. I början gick det att kommentera, men när jag lade in lite fakta, så försvann den möjligheten. Nu står det alltså en massa halvsanningar där, som inte kan motsägas direkt.

Själv har jag gått in och anmält sidan som skräp/bluff – gör det du också, så kanske vi slipper onödig spridning av ren desinformation.
Gilla · · Följ inlägget · fredag kl. 01:26

Elisabet Jonsson och 4 andra gillar detta..

Kerstin Fredin Kan vara lite kneptigt att hitt sidan ibland, men jag hoppas den här länken ska funka https://www.facebook.com/pages/Vargfakta/146081338799681
fredag kl. 01:27 · Gilla.

Linda Cecilia Hansen Vem är det som liggar bakom den där sidan? Jag har anmält..
fredag kl. 01:32 · Gilla · 2 personer.

Yvonne Aloba Maalouf Jens någonting heter mannen bakom vargfakta !
fredag kl. 01:33 · Gilla.

Marianne Lindblom Suck, har den kommit som FB-sida också.. Har anmält!!
fredag kl. 01:34 · Gilla · 2 personer.

Pia Plupp Goldring Finns ju vargfakta.se med. Jag har oxå anmält fb sidan. Tror nog att den snart blir en ny liten hatarsida ;)
fredag kl. 01:35 · Gilla · 2 personer.

Linda Cecilia Hansen Men Jens ligger han bakom all fakta eller är det han som har satt ihop sidan??
fredag kl. 01:36 · Gilla.

Marianne Lindblom Någon som kallar sig Jesper, står som ansvarig.
fredag kl. 01:39 · Gilla.

Kerstin Fredin Jesper Jönsson heter han som tagit bort mina kommentarer. Nej, jag tror inte det är han som ligger bakom allt, men det är han som också syns i vargfakta.se
fredag kl. 01:39 · Gilla · 1 person.

Linda Cecilia Hansen Jag har ju sett den sidan tidigare och jobbar och luskar på ”ett av deras fakta” jag gillar att gå till källan och det ska bli intressant va man får fram för andra siffror och förklaringar eller så stämmerdet det som står på sidan.
fredag kl. 02:02 · Gilla.

Kerstin Fredin Bra Linda, och behöver du hjälp, så säg till. Vi är många här och på SRFs sida, som kan en del, eller vet var man kan hitta information.
fredag kl. 02:06 · Gilla · 1 person.

Pia Plupp Goldring Man får ju hoppas att det som står på sidan stämmer, men nu verkar det ju vara så att allt inte gör det. I alla fall inte på deras hemsida.
fredag kl. 02:10 · Gilla.

Kerstin Fredin Pia! Det stämmer säkert mycket bra om man inte gillar varg, men mycket (det mesta) är rena halvsanningar, dvs en del är rätt, men lika mycket är fel om man ska rätta sig efter de fakta som finns.
fredag kl. 02:32 · Gilla.

Pia Plupp Goldring Men då borde den sidan verkligen bort. Jag ska då inte läsa deras fakta” ;)
fredag kl. 02:38 · Gilla.

Kerstin Fredin Nej, tvärt om Pia! Läs och ifrågasätt! Det är viktigt, för då blir det också lättare att bemöta dom andra som bara läser där och aldrig ifrågasätter det som står där.
fredag kl. 02:41 · Gilla.

Kerstin Fredin Hm! Hoppas jag inte blev missförstådd nu. FB-sidan bör vi försöka få bort, men vargfakta.se ska fortsatt läsas OCH ifrågasättas där det behövs.
fredag kl. 02:44 · Gilla · 1 person.

Pia Plupp Goldring Ok. Det är alltså hemsidan jag ska hänger jag med och ifrågasätta :) Då hänger jag med :)
fredag kl. 02:47 · Gilla · 1 person.

Carol Lundahl www.skogsaktuellt.se/?p=38389&pt=112
fredag kl. 08:13 · Gilla.

Liv Klingenberg de Verdier Jesper Jönsson kallar sig ”lantbrukare, växtförädlare och gårdsbutiksinnehavare”, men glömmer bort att nämna ”jägare”.
fredag kl. 09:30 · Gilla · 2 personer.

Marianne Lindblom Som sagt, det borde finnas kriterier på vad man får kalla ”fakta”!!
fredag kl. 09:47 · Gilla · 1 person.

Linda Cecilia Hansen Den sidan eller fakta hänvisar ju dom på ”andra sidan” till hela tiden och jag skulle inte bli ett dugg förvånad om det kommer ut i bokformat alltså bibel format snart för den texten verkar ju vara ”den herliga skriften” för vissa ;)
fredag kl. 10:01 · Gilla · 1 person.

Marianne Lindblom Erlandsson blir överstepräst!
fredag kl. 10:34 · Gilla · 1 person.

Linda Cecilia Hansen Haha!!!
fredag kl. 10:40 · Gilla.

Linda Cecilia Hansen Jens Fogéus är det som ligger bakom vargfakt…iaf om man kollar hans profil så är han vän med Jesper Jönsson
fredag kl. 15:11 · Gilla.

Liv Klingenberg de Verdier Och han har trevliga vänner som Classe Bäck, Daniel Ligné och Åke Vitlök m.fl.
fredag kl. 15:15 · Gilla · 2 personer.

Marianne Lindblom Burr!!!
fredag kl. 15:18 · Gilla · 1 person.

Linda Cecilia Hansen Jaa så va det med den ”Vargfaktan”
fredag kl. 15:19 · Gilla · 2 personer.

Elisabet Jonsson Lyckades anmäla utan att Gilla sidan först. Kändes bättre så.
lördag kl. 17:51 · Gilla · 5 personer.

Bibbi Rydström Jag också… :-)
lördag kl. 19:14 · Gilla · 2 personer.

Ernest Algren Har komenterat sidan innan, sänt ett mail till honom. Rena bluffen sidan. Man får ej tycka,ha egna åsikter mm. Rena rama skräkpropaganda. Anmäler med nu. Åkte också ut för jag hade egna åsikter.
lördag kl. 19:22 · Gilla · 2 personer.

Pia Plupp Goldring Gunilla kanske jobbar där som utkastare ;o)
lördag kl. 19:24 · Gilla · 2 personer.

Bibbi Rydström Hihihi, det där var faktiskt roligt skrivit Pia… ;-)
lördag kl. 19:32 · Gilla · 1 person.

Pia Plupp Goldring Ja men vem vet? ;o)))
lördag kl. 19:45 · Gilla · 1 person.

Linda Cecilia Hansen Jens finns inne på Våga prata varg 2….jag försökte prata med han ang spår men eftersom han är Jag citerar han ”Eftersom jag jobbar profesionellt med jakt så kan jag svara på detta.. ” såå då kan man bygga en sida med vargfakta oxå ;)
lördag kl. 20:18 · Gilla · 1 person.

Kerstin Fredin Linda! Vad är det som får dig att koppla ihop Jens och Jesper Jönsson? Jesper har ju själv erkänt att han är ansvarig för vargfakta, är det dom tillsammans som ligger bakom sidan?
lördag kl. 20:35 · Gilla.

Linda Cecilia Hansen Hmm jag har lekte CIS ;) Någon nämde Jens i tråden och Jesper Jönsson….jag såg en Jensr som la tills i Våga prata Varg 2 och mina nackhår reste sig haha skoja bara men jag tyckte han inte kändes oki efter va jag läste i den här tåden sååå jag kollade hans vänlista och hittade en Jesper Jönsson TRÄFF…kanske jag har helt fel kanske det är slumpen att Jens och Jesper är vänner.
lördag kl. 20:52 · Gilla.

Linda Cecilia Hansen Usch kanske jag är ute och cyklar helt..
lördag kl. 20:55 · Gilla.

Liv Klingenberg de Verdier De har gemensamma vänner i Classe Bäck och andra…finns inte mycket som är slump där.
lördag kl. 20:58 · Gilla · 2 personer.

Kerstin Fredin Linda! Jens och Jesper kan ju utan problem vara vänner – utan att båda behöver vara ansvarig för vargfakta-sidan? Det är en Jesper Jönsson som svara när man skickar frågor, och det är en med samma namn som verkar ha ansvar för webb-sidan. Dessutom har vi artikeln där densamme Jesper Jönsson erkänner att det är han som startat vargfakta. Allt verkar väldigt klart MEN det behöver inte nödvändigtvis vara så. Därför är det viktigt att få veta var Jens passar in i detta – och då är jag allvarlig – inget försök att nedvärdera någon s a s. Är det av annan anledning än att han finns på vissa varghatarsidor?
lördag kl. 21:22 · Gilla · 1 person.

Liv Klingenberg de Verdier Jesper J skriver på sidan ”Trevlig helg önskar jag och min kollega”, vem är kollegan?
lördag kl. 21:46 · Gilla · 1 person.

Tanja Augustsson Jens Fogeus är en väldigt trevlig kille som är lätt att prata med :)
lördag kl. 22:12 · Gilla.

Tanja Augustsson Så chatta med honom, han är en vettig jägare :)
lördag kl. 22:15 · Gilla.

Pia Plupp Goldring Var sitter han på för sida?
lördag kl. 22:26 · Gilla.

Tanja Augustsson Våga Prata Varg 2
lördag kl. 22:27 · Gilla.

Linda Cecilia Hansen Nääää men jag kan ha fel???Heelt fel …..huuu
lördag kl. 22:42 · Gilla.

Mikael Larsson Ligger han bakom vargfakta? Jens Fogeus! Verkar vara en trevlig figur det, poserandes med lodjur som han skjutit.
lördag kl. 22:44 · Gilla · 4 personer.

Bibbi Rydström Det ger inga trevliga signaler för mig att man att poserar framför lodjur som skjutits…
lördag kl. 22:47 · Gilla.

Mikael Larsson Det va det jag menade att han inte verkar allt för trevlig.
lördag kl. 22:48 · Gilla · 1 person.

Bibbi Rydström Förstod dä… :-)
lördag kl. 22:49 · Gilla · 1 person.

Liv Klingenberg de Verdier Att gilla Vargfakta är inte särskilt trevligt heller!
lördag kl. 22:49 · Gilla · 5 personer.

Linda Cecilia Hansen jag gick bara på info….i tråden
lördag kl. 22:51 · Gilla.

Marianne Lindblom Den som hittar en trevlig jägare på de sidorna, har någon röntgensyn och ser det jag helt missat! En seriös jägare är inte i närheten av såna människor!
lördag kl. 22:58 · Gilla · 4 personer.

Linda Cecilia Hansen Kerstin såklart kan jag ha helt fel…kanske det bara är Jesper som ligger bakom denna sida men efterson någon nämde Jens så va det ju lite kul el slumpen att Jens och Jesper är vänner…jag går bara på info som jag har fått i tråden…
Igår kl. 06:53 · Gilla.

Kerstin Fredin OK :-)
Igår kl. 12:36 · Gilla.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se