Närgångna vargar tvingar fram extra skolskjuts

Närgångna vargar har under en tid strukit all närmare Nokiatrakten i Finland. Myndigheterna manar nu till försiktighet, rapporterar nätupplagan av Aamulehti.

Kimmo Alokoski bor i byn Tottijärvi nära Nokia och leder den lokala naturskyddsföreningen. Tidigt en lördagsmorgon fann han en stor varg utanför fönstret.

Trots Alakoskis ”frivilliga yrkesroll” kan han hålla sig för skratt. Vargen på villatomten är bara ett exempel på en rad alltmer närgångna besök av vilda vargar i nejden.

 

Uppmanas till försiktighet

Det har gått så långt att barnen nu får speciell skolskjuts för att deras säkerhet ska garanteras. Föräldrar, till riktigt små barn, och hundägare uppmanas vara extra försiktiga.

Allt som kan locka in vargar från närliggande revir ska hållas undan – hundar, katter och lättillgängliga sopor och slaktavfall är några.

Alla iakttagelser och spår ska rapporteras till Alokoski eller till en speciell emailadress (nokia@rhy.rlist.fi)

 

Nyligen har två finska forskare i en studie visat att finska vargar tycks bli allt djärvare i kontakten med människor. En utveckling som även nyblivna vargnationen Frankrike fått erfara. Vargexperten och regeringsrådgivaren Pascal Grosjean har beskrivit det.

 

 

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se