Naturvårdsverket: Varghonan i Junsele skall avlivas

flyttvargen

Rovdjursföreningens anmälan av skyddsjakten på vargarna i Junsele har nu bemötts av Naturvårdsverket i Förvaltningsdomstolen. Verket står fast vid sitt beslut om avlivning.

Skyddsjakten på vargarna i Junsele avbröts efter att Svenska Rovdjursföreningen anmälde jakten till Förvaltningsdomstolen den 11 januari. Varghanen var då redan expedierad medan varghonan undkommit helikopter och jägare trots flera försök. Varghonan har även fortsatt att riva renar för sin överlevnad vilket på sätt och vis styrker Naturvårdsverkets yttrande till rätten om att inga andra alternativ står till buds än just avlivning.

Rovdjursföreningen menade i sin anmälan att ”alla alternativ inte provats” vilket verket nu bemött på samtliga punkter i sitt yttrande, rapporterar tidningen Jakt & Jägare som tagit del av skrivelsen.

 

Markant ökning av trafikolyckor

Vargarnas eller numera varghonans framfart har splittrat renhjordarna som uppgår till 4 000-5 000 djur i området. Polisen i Västerbotten har sett en markant ökning av antalet trafikolyckor med renar. Klövdjur som ständigt jagas av rovdjur när snömängden är stor vill gärna ha fast mark under fötterna varför de gärna drar sig till plogade vägar.

Fram till nu har cirka 60 renar trafikdödats i området.

Förvaltningsrätten ämnar nu ge Rovdjursföreningen rätten att återigen yttra sig vilket då skall vara rätten till handa senast måndag. Efter det går bollen tillbaka till Naturvårdsverket som då får möjlighet till ytterligare klargöranden.

När rätten anser att inget nytt läggs på bordet kommer de att fatta ett beslut.

Skyddsjakten, som beslutats tidigare, skall vara avslutad den 14 februari. Förvaltningsrätten kan inte svara på hur lång tid ärendet tar men är medvetna om att det brådskar.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/verket-star-fast-om-junselevargen
Foto: Naturvårdsverket. Bilden visar den Ryskfinska varghonan vid en av de tre flyttar som gjordes för att få henne bort från renbetesmarker. Ingen av flyttarna lyckades.
 
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se