Rovdjurscenter – 40 miljoner kronor förlorade

Varghanen som 1880-1881 dödade 22 barn.

Ett Rovdjurscenter byggdes med mestadels pengar från EU. Total kostnad 40 miljoner kronor som nu efter år av vikande besökstrend säljs för 1 krona.

Lönsamheten och intresset för rovdjurs missbedömdes kraftigt när The Big Four of Scandinavia, byggdes vid Nygård i Ekshärad. Centret invigdes i maj 2000 och hade kostat 40 miljoner kronor. Större delen av pengarna kom från EU vilket eventuellt kan kännas som en förmildrande omständighet men i praktiken är det pengar som kunnat användas till något annat inom landsbygdsprogrammet.

– Men det var väldigt lite kommunala pengar. Det mesta kom från EU, säger Mikael Dahlqvist, kommunalråd i Hagfors till tidningen Värmlands Folkblad.

Intresset för att titta på rovdjur förblev alltjämt svalt och nu, 13 år senare har kommunen beslutat att sälja utställningen för en krona till hembygdsgården Kärnåsen och hembygdsföreningen i Norra Råda.

Följaktligen har de 40 miljonerna under en period om 13 år försvunnit med en hastighet om 3 miljoner per år eller 8 219 kronor per dag. Den krona ”investeringen” gav vid försäljning beaktas inte i beräkningen.

Sammantaget kan man säga att intresset för rovdjursturism och rovdjur är överskattat. De företag som i dag är verksamma inom vargturism omsatte 2010 mindre än 2 miljoner per år. Den intäkten bör rimligtvis ställas mot de kostnader som rovdjuren och framför allt vargen medför.

Foto: Bilden visar en av de uppstoppade ”Åbovargarna” som 1880-1881 dödade 22 barn i Finland.

Källa: http://www.vf.se/nyheter/hagfors/rovdjurscenter-salt-en-krona

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se