Skyddsjakt på Haverövarg efter tre hundangrepp, Gävleborg

Länsstyrelsen i Gävleborg har ändrat uppfattning om vargarna inom Haveröreviet och tillstyrker skyddsjakt på en individ fram till 17 januari.

Länsstyrelsen meddelar på sin hemsida att skyddsjakt nu är tillstyrkt inom Haveröreviret. Beslutet gäller en varg inom området som delas mellan Gävleborg, Jämtland och Västernorrlands län.

Länsstyrelsen avslog den 15 november en ansökan om skyddsjakt på varg i samma område, efter att två hundar angripits. Sedan dess har ett tredje angrepp ägt rum.

Den 28 september dödades den första hunden i Jämtlands län, nära gränsen till Gävleborgs län.

Den 19 oktober dödades den andra hunden.

Den 23 november attackerades och dödades en hund på nytt i samma område, även denna gång i Gävleborgs län.

Vid alla tre tillfällen kunde länsstyrelsens besiktningsmän konstatera att skadorna orsakats av varg.

– Länsstyrelsen har gjort bedömningen att det rör sig om samma vargpar vid samtliga tre tillfällen och att vargarna är särskilt skadebenägna berättar Sara Sundin, handläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Beslutet gäller under tiden från och med den 18 december till och med den 17 januari. Jaktområdet ligger i Gävleborgs län och syns i bilaga 2, se även beslutet här.

 

Källa: http://www.lansstyrelsen.se/gavleborg/Sv/nyheter/2013/Pages/lansstyrelsen-i-gavleborgs-lan-ger-tillstand-till-skyddsjakt-efter-en-varg-i-fd-haveroreviret,-ljusdals-kommun.aspx

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se