Finnstövare dödad och halvt uppäten, Härjedalen

halvt uppäten finnstövare

För att slippa få hunden vargangripen åkte husse till Härjedalen för att jaga hare. Tyvärr fanns där varg också. Finnstövaren Hampus blev 3 år.

Fler vargdrabbade åker långa sträckor med sina jakthundar för att inte riskera att hunden blir angripen av varg. I Dalarna och Värmland är det nästan omöjligt att hitta mark som inte berörs av varg. Därför har länen norrut blivit populära resmål för de som vill jaga med löshund.

Janne Elofsson hade rest till Härjedalen från Edsbyn just för att slippa varg. På lördagsmorgonen släppte han sin 3-åriga finnstövare i skogarna runt Trollberget vid Fåssjödal. Hunden låg ute på sök och Janne följde hundens rörelser via gps:en.

– Hunden gjorde några vändor upp mot berget. Tredje gången såg vi på pejlutrustningen att han vände tillbaka i sina egna spår och det brukar han inte göra. En hund som söker går inte tillbaka dit där han redan varit, säger Janne Elofsson till tidningen.

Därefter ritade gps:en spår på skärmen som av ett garnnystan, som om hunden snurrade runt inom ett väldigt litet område. Detta fick Elofsson att reagera varpå han skickade sin systerson som var med på jakten att se efter.

– Då hittade han hunden och ringde och talade om vad som hänt, säger Janne Elofsson.

Lars Liljemark och Bengt Erik Göransson, besiktningsmän vid länsstyrelsen kom till platsen för att besiktiga resterna av hunden och enligt dem båda råder det inget tvivel om vad som angripit hunden.

 

Källa: http://ltz.se/nyheter/harjedalen/1.6327672-hampus-motte-doden-i-jaktskogen
Foto: Privat. Resterna av Finnstövaren Renholmens Hampus.
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se