Svårt jaga varg på barmark – spårhund till hjälp

Att verkställa skyddsjaktsbeslut på varg när spårsnö saknas är inte det lättaste. Jakten på varg i Björnsåsreviret har inte gett resultat varför en specialtränad spårhund nu sätts in vid tillfälle.

Den eller de vargar som rivit ett stort antal får på fäbodarna inom Björnåsreviret har sedan beslut om skyddsjakt inte kunnat skjutas. Problemet med att verkställa beslut om skyddsjakt när spårsnö saknas är välkända varför man nu skall få hjälp från Viltskadecenter med en specialtränad spårhund. Meningen är att man vid vargobservation skall tillkalla förare med spårhund för att på så vis kunna hitta vargen och också förhoppningsvis komma till skott.

– Hunden kan vara här på två timmar. Får vi syn på vargen kan hunden följa spåren. Men en skyddsjakt på varg på barmark kan ta lång tid, säger jaktledaren Conny Andersson till Dalarnas Tidning.

Vi minns skyddsjakten på Kynna som bedrevs på barmark och som trots att den omfattade hundratals jägare och givna gps-positioner drog ut på tiden flera veckor till betydande kostnader för länsstyrelsen.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se