Vargtiken Kynna sköts idag

Den så kallade Kynnavargen – som har gäckat jägarna i flera veckor – har nu vandrat vidare till de sälla jaktmarkerna. Det rapporterade bland annat tidningen Expressen under kvällen. I eftermiddags sköt ett jaktlag från Älmhults kommun tiken. Vargen har rört upp ordentligt med känslor under sin tid i Småland.

Minst 300 skyttar har jagat vargtiken Kynna i hennes Smålandsrevir. Trots GPS och annan sändarutrustning har tiken lyckats lura alla.

Under den tre veckor långa skyddsjakten undkom hon. På torsdagen gav Naturvårdsverket tillstånd till förlängd skyddsjakt och den här gången var jägarna effektivare.

Vid 15.30-tiden på lördagen sköts hon, meddelar länsstyrelsen i Kronoberg enligt TT.

 

Kartan illustrerar hur långt vargar kan vandra. Punkten A (Kynnareviret utanför Elverum) visar vargtikens gamla hemområde och punkten B (Älmhults kommun) markerar platsen där hon sköts.

 

Naturligt beteende att slå får

Jaktledaren Rune Håkansson säger till Kvällsposten:

– Hon var en smart varg som har gäckat oss flera gånger. Det var inget elakt i henne. Det ingick i hennes naturliga beteende att gå in i fårhagar i jakt på byte.

En av de drabbade fårägarna efter Kynnas framfart var Peter Johansson i Agunnaryd, som fick två tackor dödade den tionde oktober.

– Visst är det en lättnad att hon är borta. Det underlättar vårt arbete betydligt nu när vi inte behöver ta in våra djur varje kväll, säger han till Kvällsposten.

 

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se