Vargnärvaro stoppar skolutflykt, Köping

De senaste åren har skolor stängts efter vargobservationer. Nu senast en skola i Odensvi där vargar dödat en älg några hundra meter från skolan. Chefen för förskolan, Ann-Charlotte Björnsson förbjuder nu alla besök i skogen.

Vargar påverkar omgivningen mer än andra djur. Särskilt påtagligt blir det i de fall då skolor stänger ned eller begränsar utomhusvistelser. Det kanske mest uppmärksammade fallet var när en skola i Söderbärke med 120 elever stängdes ned efter att en varg promenerat runt på skolgården ett antal gånger. ”Skolvargen” som den titulerades sköts emellertid efter ett tag och konstaterades då vara fullt frisk. Såväl myndigheter som diverse miljöorganisationers förespråkare menade att det måste ha vart något fel med vargen som var så närgången. Så var alltså inte fallet.

Hur det är med den eller de vargar som nu patrullerar skogsbacken bakom skolan i Odensvi är okänt men de är nog friska. En älg de jagade fälldes några hundra meter från skolan. Som bekant återkommer gärna vargar till älgar de fällt för att över en tid förse sig med mat.

Att ha vargar så nära en förskola har dock fått föräldrar att reagera med oro. Fullt förståeligt oroar de sig för vad som skulle kunna hända om ett barn stöter på en varg i färd med att ta sig till ett slaget byte. Att hamna mellan ett rovdjur och dess byte är kan vara lika riskabelt som att hamna mellan en bjornhona och dess unge.

Myndigheterna tycks dock ta saken med ro givet att de inte kontaktat förskolan om vad man eventuellt bör tänka på i fall man möter en varg.

– Jag tycker det är konstigt. De vet ju om att det har blivit ett vargrevir runt oss. Vi är ute med barnen i skogen och borde få något slags utskick så vi kan prata med barnen om hur man beter sig om man möter en varg, säger Gun-Marie Persson, rektor.

På obestämt tid förbjuds därmed alla besök av barnen till skogen. De som bor i området känner sig tämligen begränsade i sin tillvaro. Familjen Sköld säger så här om vargarna som lever ”nära” människorna i Odensvi:

– Vi går ogärna ut när det är mörkt, och det är mer tveksamt nu om Moa och Martin får vara ute och leka, det känns inte bra längre, säger pappa Magnus.

Han fortsätter med att bemöta ett vanligt argument från miljörörelsens förespråkare:

– Jag vill inte höra när folk säger ”skyll dig själv som bor på landet”. Jag tror inte att de som bor i en stad förstår hur det känns, det är så olustigt, säger morfar Sören Blomkvist.

Hur den här historien slutar kan vi bara spekulera i men tiden från och med nu fram tills dess att vargarna på ett eller annat vis slutar uppehålla sig i närheten av de boende kommer förmodligen vara mindre angenäm. De personer Vargfakta varit i kontakt med som upplevde vargarna i Skultuna, säger att precis allt förändrades till det sämre.

 

Källa: http://bblat.se/nyheter/koping/1.2871082-skolutflykter-stoppas-efter-vargattack

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se