Vargar runt förskola i Toftbyn, Dalarna

Sedan snön kom har innevånarna i Toftbyn kunnat se spår efter flera vargar i och runt byn. Alldeles nyligen har vargarna besökt den lokala förskolan och de ses ofta inne bland husen. Bland innevånarna är oron och frustrationen påtaglig.

Johan Karlsson boende i området har sina två små barn på förskolan i Toftbyn. I går på förmiddagen rörde sig en varg runt förskolan under tre timmar.

– Det är riktigt obehagligt, säger han till tidningen Jaktjournalen.

 

Personalen saknade bil

Länsstyrelsen i Dalarna kontaktades men någon förståelse för situationen i byn har de inte, menar Karlsson.

– De föreslog att skrämma vargarna med gummikulor, men han som skulle komma ut och göra det hade inte ens tillgång till bil och undrade om jag kunde skjutsa honom. Man blir ju mörkrädd, säger han till Jaktjournalen.

Till slut kom så personalen från länsstyrelsens till Toftbyn. Just då syntes inte vargen till och de utskickade vände tillbaka. Hade de stannat ytterligare en timma kanske de hade blivit uppmärksamma på den häst med kvinnlig ryttare som skrämdes av vargen.

 

Inte nöjd med rovdjurspolitiken

Johan är uppvuxen i Toftbyn och säger sig se en utveckling som är på väg att gå helt överstyr. De lokala politikerna skyller på EU-direktiv och Länsstyrelsens personal varken lyssnar eller agerar efter innevånarnas vädjan.

Under hösten 2011 har inte mindre än fyra jakthundar attackerats av varg i området. Tre av dem dödades.

– Hur långt vill Länsstyrelsen att det ska gå. Vad är det som krävs för att man ska ta bort de närgångna vargarna? undrar Johan Karlsson.

Totalt har de lokala jägarna säkrat spår från fem olika vargar i området runt Toftbyn, Enviken och Linghed sedan det blev spårsnö. Spåren tyder på tre yngre vargar och ett äldre revirmarkerande par.

Officiellt finns inget revir i området.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se