Normalt med närgångna vargar

Flera vargar har setts i området kring Vintjärn och en hund har dödats. Ändå säger länsstyrelsen Dalarna nej till skyddsjakt med motivationen att vargarna inte har varit onormalt närgångna.

Den 22 december skickade Vintjärns jaktvårdsförening och bybor in en ansökan om skyddsjakt på vargar i området. Flera bybor hade vid olika tillfällen sett vargar från sina fönster, skrev man i ansökan. Länsstyrelsen har också konstaterat att en hund har tagits av vargar i Korsåreviret under hösten.

Trots det beslutar länsstyrelsen att det inte blir någon skyddsjakt. Vargarna har inte varit aggressiva eller onormalt närgångna, enligt de rapporter som myndigheten har fått in, och platsen där hunden har dödats ligger över en mil bort från Vintjärn, skriver länsstyrelsen i sitt pressmeddelande.

 

Retorisk helomvändning

Det innebär en retorisk helomvändning mot för tidigare uttalanden. Så sent som under våren och sommaren 2011 var det allmänna svaret från länsstyrelserna att ”det är mycket ovanligt att vargar går nära hus eller tar hundar”.

Idag är det alltså enligt länsstyrelsen Dalarna det omvända – det är normalt att vargar är så närgångna som de varit kring Vintjärn.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se