Gummikulor bot mot närgångna vargar?
De närgångna vargarna i Svärdsjö kan komma att bli beskjutna med gummikulor i hopp om att det skall få dem att förstå det olämpliga i att vara i bebyggelse. Tidigare försök har gjorts utan framgång.
Länsstyrelsen i Dalarna funderar nu på att hörsamma innevånarna i centrala Svärdsjö som oroat sig över en närgången varg under en längre tid. Rovdjurshandläggarna på länsstyrelsen funderar på att beskjuta vargen med gummikulor för att på så vis skrämma den. Förhoppningen är att vargen skall förknippa smärtan med omgivningen och fortsättningsvis hålla sig undan.
Vargen har bland annat sets vid Svärdsjöskolan och den har även passerat bara någon meter från ytterdörren till ett hus på Lumshedenvägen, rapporterar Dalarnas Tidningar.
– Vi har fått in flera rapporter om att folk sett varg. Nu ska vi utreda varför den är så nära bebyggelse, säger länsstyrelsens Lena Berg till DT.
– Har den ett oskyggt beteende kan vi komma att skrämma bort den. Det finns olika sätt att göra det, bland annat med gummikulor, tillägger hon.
Tidigare försök med gummikulor
I Sverige har man försökt med gummikulor tidigare utan lyckat resultat. En vargtik som gick under namnet ”Ylva” ställde till med besvär i Sunnetrakten för ett par år sedan. Hon besköts först med gummikulor men resultatet var inte långvarigt då hon strax kom tillbaka. Vargtiken skyddsjagades och avlivades då med konventionell ammunition.
Stora risker
Att skjuta med gummikulor är ingen lätt uppgift. Särskilt inte om målet är i rörelse, avståndet är ofördelaktigt eller om vinkeln på djuret inte stämmer kan effekten bli förödande eller ingen alls. En gummikula i ögat på en varg är naturligtvis förfärligt ur många perspektiv – dels är det olidligt för vargen och dels riskerar man att få en skadad varg istället för en frisk varg i omgivningen.
Att skrämma vargar med knallskott som man också försöker med har även det sina risker i och med att man där kan skada vargens hörsel om smällen sker alldeles för nära vargen. En döv varg är inte vad man önskar sig i omgivningen.
Sammantaget kan man säga att de olika skrämselmetoderna som står till buds i sig är riskabla och att effekten sällan eller aldrig är bestående. En mycket svår avvägning för våra rovdjursansvariga tjänstemän och kvinnor.