15-20 miljoner till rovdjursstängsel 2014

Rovdjursstängsel förändrar landskapet.

Jordbruksverket meddelar att de tar 15-20 miljoner av icke förbrukade medel ur landsbygdsprogrammet för att tillgodose behovet av rovdjursstängsel.

Pengar som inte förbrukats under föregående programperiod i det så kallade landsbygdsprogrammet kommer att användas som bidrag till rovdjursstängel. Jordbruksverket meddelar att det handlar om 15-20 miljoner kronor som då i stället finns till hands under 2014.

– Vi håller på att titta just nu på hur mycket pengar från den tidigare utvecklingsperioden som flyter tillbaka till oss. Gissningsvis kommer det röra sig om 15 till 20 miljoner kronor som kan användas till rovdjursavvisande stängselåtgärder, säger Andreas Mattisson, enhetschef på Jordbruksverkets landsbygdsavdelning.

Än så länge går det inte att ansöka om pengar och Andreas Mattisson säger att Jordbruksverket fortfarande diskuterar två alternativa lösningar.

– Antingen fördelar vi pengarna till de olika länsstyrelserna eller så behåller vi dem i en central budget. Då förmedlar länsstyrelserna ansökningar vidare till oss och vi betalar ut stöden till sökandena. Det kan vara en bra satsning när det rör sig om så pass kort tid. Men inget är klart än, säger han.

Beslut om stöd till rovdjursavvisande stängsel väntas tas inom den närmsta framtiden.

Under perioden 2007-2013 beviljades 56,9 miljoner kronor till miljöinvesteringen för stängsel mot rovdjur. Eftersom en del projekt fortfarande inte är klara har inte alla pengar betalats ut ännu.

 

Källa: http://www.jaktjournalen.se/index.php?id=18796&avd1=0
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se