Svårskrämd varg skall avlivas

Varken knallskott eller stenkastning har fått en varg i trakterna av Frykerud att sky människor. Nu väntar avlivning säger Länsstyrelsen i Värmland.

Att skrämma varg till att på obestämd tid hålla sig undan människor, tamdjur och bebyggelse tycks vara näst intill omöjligt. Vid samtliga kända försök i Sverige, vilket förvisso inte är så många, har vargarna återkommit och många gånger har det slutat i skyddsjakt.

Skyddsjakt är nu vad som återstår för den varg som uppträtt närgånget i trakterna av Frykerud i Kils kommun, Värmland. Länsstyrelsens ansvarige, Maria Falkevik, berättar för tidningen Jakt & Jägare.

– Den har varit extremt närgången under en längre tid. Vid flera tillfällen har den kommit in på mindre än tio meters avstånd från människor.

Knallskott har avfyrats och vargen försvann en tid för att sedan återvända och fortsätta med sitt närgångna beteende.  Vid ett annat tillfälle kastade en fårägare sten på vargen för att den skulle försvinna från platsen men först när flera människor anslöt lämnade den fårbesättningen som var alldeles i närheten.

Nu skall således vargen avlivas och lokala jägare är tillfrågade om uppdraget.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/kategorier/aktuellt/nargangen-varg-avlivas-i-varmland/

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se