24 marsvin misstänks ha dödats av varg

Ett par boende mitt i Dals Långed med stort intresse för marsvin fick under natten mot lördagen ett drygt 20-tal marsvin dödade av ett stort hunddjur. Tomas Uusitalo mötte djuret och är ganska säker på att det var en varg.

Tomas Uusitalo och hans sambo bor mitt i Dals Långed. Tillsammans delar de ett stort intresset för marsvin som de föder upp på gården i små husliknande konstruktioner. Allt som allt hade de 72 marsvin berättar de för tidningen TTLA.

Under natten mot lördagen hörde Tomas hur hundarna började skälla ute på gården som aldrig förr. Han går då upp för att undersöka vad som stör hundarna. Först inspekterar han marsvinsrummet i källaren, till vilket dörren alltid stod på glänt för att djuren skulle kunna förse sig med mat och vatten. Han upptäcker då att en hane saknas.

Hundarna fortsätter alltjämt att skälla varför Tomas beger sig ut i trädgården med ficklampa. När han kommer runt hörnet ser han en varg eller som han själv säger till tidningen – ”Jag vet hur en Siberian husky ser ut och jag har sett varg. Om det nu inte var en varg så var det inte en vanlig hund!”.

Toms får hunddjuret att gå sin väg genom att skrika åt det. Efter det finner han närmare 20 döda marsvin i en hög och burarna där marsvinen höll till hade fått sina tak upprivna. Tidningen uppdaterar senare artikeln och konstaterar att sammanlagt 24 marsvin dödats.

Länsstyrelsen besökte paret under lördagen och nu inväntas svar på prover som skall tas från de döda marsvinen. Mest troligt rör det sig om DNA-prover som kan berätta om huruvida det var en varg som dödade djuren eller inte. Svar inväntas om någon vecka.

 

Källa: http://ttela.se/nyheter/regionalt/1.3482254-svar-om-vad-som-hant-marsvinen-drojer
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se