5-åring mötte varg mitt i måltid, Riala

5-åring mötte varg riala

En 5-årig flicka hittade ett vargdödat rådjur 100 meter från boningshuset. Barnets nyfikenhet inför kadavret gjorde att hon inte uppmärksammade vargen som stod där och åt på samma djur.

— — —

UPPDATERAD 13.03.17: I Norrtälje Tidnings nätupplaga uppger länsstyrelsens vargspårare att det inte var frågan om en varg; ”– Nej, det var ingen varg som barnen såg. Jag har inte hittat några spår av varg och inga av lodjur. Vi har kommit fram till att det var en räv de såg, säger Jakob Broander”. Pappan ringde till oss under söndagsmorgonen och vid det tillfället gällde fortfarande beskrivningen nedan. Enligt honom hittades dock inga spår alls vilket kan förklaras med den hårda skaren som råder.

Vidare säger en av bröderna i tidningen att han är helt säker; ”– Den var lite svart på ryggen och grå och vit på magen och större än en schäfer. Den var ungefär så här hög, säger Alexander och måttar med handen.”

— — —

På lördagsförmiddagen lekte tre barn runt en gård vid Grytinge mellan Riala och Bergshamra. Den yngsta av dem, en 5-årig flicka hittade under leken ett vargdödat rådjur ungefär 100 meter från boningshuset. Kadavret inspekterades av flickan och hennes två bröder 9 och 10 år gamla under en stund varefter de lämnade platsen.

En stund senare återvände dock barnen. Den 5-åriga flickan var först på plats för att titta på det döda djuret. Nyfikenheten inför detta fenomen gjorde att hon inte uppmärksammade omgivningen. Fullt förståeligt för ett barn av ringa ålder som står inför något nytt och spännande.

När väl flickan flyttar fokus från det döda rådjuret och tittar upp, står vargen mitt framför henne och tuggar på kadavret.

Flickan börjar naturligtvis skrika i full panik. Hennes två bröder springer dit, ser vargen och ställer sig jämte flickan innan de tillsammans tar sig från platsen och in i boningshuset.

Vargen fortsatte med ätandet under barnens reträtt.

– Alla barnen var i panik när de kom in. De grät häftigt, berättar pappan.

Händelsen är rapporterad till polisen i Norrtälje som dock inte varit på platsen.

Pappan berättar att flera i omgivningen sett varg till och från och att vargdödade rådjur inte är något ovanligt. Så här nära huset är dock något nytt om man bortser från den gången då familjen förlorade 6 inhägnade amerikanska matkalkoner. Av hålet i stängslet att döma var det vargen som varit framme den gången.

Fram till nu har barnen fått röra sig obehindrat i skog och mark runt gården där familjen bor. Men händelsen förändrar definitivt den saken.

– Det var sista gången de får vara ute själva. Varken på sommaren eller vintern kommer vi lämna dem utan uppsikt, berättar pappan.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se