500 vargar skjutna, Yakutsk, Ryssland

krig mot vargen i yakutsk

Efter att ha utlyst ett tillstånd av katastrof fattades beslut om att 3 000 vargar skulle skjutas inom 3 månader. Resultatet blev cirka 500 vargar.

I den ryska republiken Sacha (Yakutsk) rådde under vintern 2012-2013 särskilt svåra förhållanden för djurhållande bönder och människor på landsbygden efter att vargpopulationen nått nya rekordnivåer. Under 2012 dödades 313 hästar och fler än 16 000 renar vilket till slut fick myndigheterna och republikens president, Yegor Borisov att förklara öppet krig mot vargarna.

Presidenten uppgav då att han tänkt sig formera speciella ”jägarekommandon” med ”all nödvändig utrustning” för att möta ”varghotet”. De mest framgångsrika jägarna skulle också belönas med ett 6-siffrigt belopp.

Allt som allt var det tänkt att 3 000 vargar skulle skjutas inom en tremånadersperiod för att återställa ordningen på landsbygden.

Facit efter vinterns jakter är dock långt i från de mål presidenten satt upp – knappt 500 vargar fälldes och under samma period dödades ytterligare 2 100 renar och 160 hästar.

Av de exakt 492 vargarna som fälldes, sköts 392 av de specialkommenderade jaktlagen och ytterligare 61 vargar sköts av lantbrukare som vaktade sina djur. Från helikopter fälldes 39 vargar enligt jordbruksdepartementet i Sacha (Yakutsk).

Det var fler, bland annat WWF Ryssland som tvivlade på att uppdraget om att fälla 3 000 vargar under en så kort tidsperiod som 3 månader var realistiskt vilket det med facit i hand inte var.

Hårdast har vargarna gått fram i regionerna Aldan, Kobyayskogo, Neryungri, Tomponsky och Eveno Bytantayskogo-ulus. De ekonomiska förlusterna av vargangreppen under 2012 beräknas till drygt 157 miljoner rubel (23,75 miljoner kronor).

 

Källa: http://www.gazetayakutia.ru/component/k2/item/4147-na-500-volkov-stalo-menshe
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se