6102 vargdödade får efter 1874 angrepp under 2012, Frankrike

registrerade vargangepp i frankrike

Franska fårbönder applåderar knappats vargens återkomst i bergsmassiven. Angreppen är omfattande och i bland dödas 100-tals får på samma gång.

Det hörs lite i svensk media om hur varg och människor samexisterar i andra länder och förklaringen kan kanske vara att det i de flesta fallen knappast handlar om någon framgångssaga. Sedan vargen började dyka upp i de franska alperna i landets sydöstra delar har vardagen förändrats dramatiskt, särskilt för de djurhållande bönderna.

Fåren, som det oftast handlar om, betar fritt i sluttningarna av bergen och många gånger handlar det om flockar om flera hundra djur. Flockarna bevakas ofta av en herde och en eller flera vallhundar vilket fram till för några år sedan gick alldeles utmärkt. Men, sedan vargens intåg är förutsättningarna ändrade.

 

Orädda vargar

Vittnesmål talar om flera vargangrepp i veckan, ibland varje dag och när vargarna inte lyckas genomföra sina attacker nattetid går de till angrepp mitt på dagen. Var tredje angrepp sker när människor eller vallhundar är närvarande och trenden är accelererande dvs vargarna blir allt modigare. Flera vall- och vakthundar har också dödats vid dessa angrepp helt i enlighet med vad vi vet om Rumänien där hundar som bevakar flocken är något av en förbrukningsvara.

Fårfarmarna har efter råd från olika håll försökt med en rad olika skyddsåtgärder men utvecklingen går åt fel håll där angreppen ökat med 30% sedan förra året. Ett vittne upplever det som att skyddsåtgärderna bara gör vargarna mer orädda och att angreppen blir fräckare. Det kan vara en alldeles korrekt iakttagelse då en hungrig varg definitivt anstränger sig mer än en som inte är hungrig.

En del bönder är beväpnade men ingen har ännu lyckats skjuta en varg eller avvärja ett angrepp då terrängen ger vargen ett svåröverkomligt övertag. Stora sammanhängande buskage, stenblock och småraviner gör att vargen lätt kan försvinna.

 

Stressade bönder och djur

Många fårbönder lider inte bara ekonomisk skada utan den psykiska stressen av att ständigt vara på vakt har fått minst lika allvarliga konsekvenser. En herde talar i en intervju om skillnaden mellan förr och nu som att man då kunde koncentrera sig på enskilda får som kanske behövde extra hjälp mot att som nu ständigt oroa sig för alla djur hela tiden, dygnet runt.

Flera djurbönder har lagt ned sin verksamhet efter att ekonomin och de psykiska påfrestningarna blivit för allt för stora.

Den officiella statistiken över angrepp är som sagt allt annat än uppmuntrande. Under 2012 konstaterade 1 874 angrepp som renderade ersättning för 6 102 får. Enligt de drabbade handlar det om fler får än så som bragts om livet – 8 000 är en siffra närmare sanningen menar bönderna själva.

 

Källa: http://www.rdbrmc-travaux.com/loup/spip.php?rubrique28 | http://www.dailymotion.com/video/xwgn15_eleveurs-les-morsures-invisibles_news#.UcHvLJxae-1
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se