7535 vargdödade får under 2014, Frankrike

vargdödat får frankrike

Vargens framfart i Frankrike är omfattande och stigande. Myndigheterna redovisar per den sista oktober hur många får som dödats sedan årets början. Resultatet är nedslående – 7 535 vargoffer.

Den franska betesdriften i söder är allvarligt hotad och med den också den unika natur som betesdjuren underhåller. Utvecklingen sedan vargen på allvar brett ut sig i landskapet är nedslående samtidigt som antalet offer stiger kraftigt. Myndigheternas sammanställningar visar på en ökning om nästan 30 procent från föregående år.

I faktiska tal handlar det om 7 535 tamdjur som dödats vid 2 105 attacker. Värst drabbade är Alpes-Maritimes och Alpes-de-Haute-Provence med 2 353 respektive 1 033 vargdödade får.

Fransmännen har fått tillstånd att jaga varg i liten omfattning för att försöka råda bot på den mer eller mindre epidemiska utvecklingen. Förutsättningarna är dock mycket svåra och fransmännen saknar erfarenhet när det kommer till praktisk jakt på rovdjur varför endast ett fåtal vargar fällts. Avsaknaden av snö och en mycket svår terräng gör möjligheterna till effektiv jakt mycket små.

 

Källa: http://www.loup.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/bilan_attaques_2014_INTERNET.pdf
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se