Äldre kvinna vargdödad vid järnvägsstation

En äldre kvinna och hennes man angreps i augusti 1979 av en varg intill en järnvägsstation i Ryssland. Kvinnan dog av skadorna.

Angreppen på kvinnan och hennes man föregicks under dagen av attacker från samma varg. Först attackerades tre vuxna personer och en åttaårig pojke någon mil från järnvägsstationen i Sinezerka. Alla fyra blev svårt bitna men klarade sig.

Men senare samma dag var det alltså dags för den gamla kvinnan och hennes man. Kvinnan mottog svåra bett i kinden och över skinkorna. Hon dog av sina skador.

Vargen var av honkön och visade sig vara rabiessmittad.

Rabiessmittade vargar har tidvis, och genom hela Rysslands historia, orsakat lidande, allvarliga personskador och dödsfall. Vargens förespråkare vill ofta hävda att vargar endast anfaller om de smittats. Det är fel. Rysk statistik visar till exempel att flertalet av de angrepp som skett mot människor i norra Ryssland, under sovjetdiktaturen, utförts av friska vargar. De lokala avvikelserna är mycket stora och omöjliggör generaliseringar.

 

Källa: Wolves in Russia, Will N Graves (2007, ISBN 9781550593327), sidan 100. Även Wikipedia.

 Bilden: Simskaia Station vid järnvägen mellan Samara-Zlatoust. Endast illustration till artikeln.

 

Den amerikanske vargforskaren Will N Graves blev känd för en bredare allmänhet genom sin bok ”Wolves in Russia” (2007, ISBN 9781550593327), där han gick igenom och sammanställde tusentals statliga ryska dokument om vargförekomst och skador i dess kölvatten.

 

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se