Älghund dödad och delvis uppäten, Finland

Under söndagen dödades en norsk älghund i Finland sedan Jorma Härkönen valt att spendera fars dag tillsammans med hunden i skogen.

Den välmeriterade norska älghunden Nitro han bli tre år innan vargar ändade hans liv. Jorma Härkönen hade valt att spendera fars dag i skogen för att tillsammans med Nitro jaga älg.

Härkönen hade inte hört talas om att det skulle finnas några vargar i området för tillfället vilket gjorde att våga jaga med hunden lös som det är brukligt med ställande älghundar.

– Jag kunde se hunden via min gps hela tiden. När jag fick syn på vargarna ringde jag upp halsbandet, jag hörde hur hunden slogs och sprang om vart annat. Det var inte så svårt att gissa vad som var på väg att hända, berättar han för tidningen Sotkamolehti.

Jorma begav sig omedelbart till platsen men det var för sent. Allt som återstod var bakdelen av älghunden. Resten, alltså hela den främre delen av hunden var borta.

– Jag hämtade framdelen idag, halsbandet fungerade fortfarande så det var lätt att hitta. Vargarna hade dock grävt ned sitt byte under snön.

Jorma är bekymrad inför situationen;

– Det har blivit så att vi inte längre vågar använda våra hundar. Vargarna hör när de skäller älg och går helt enkelt dit för att döda dem.

Enligt Jorma blev detta en ”Fars Dag” han helst av allt vill glömma.

 

Källa: http://www.sotkamolehti.fi/Uutiset/1194777189645/artikkeli/sudet+tappoivat+koiran+haukusta+vuosangassa.html

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se