Älghund skadad efter vargattack, Värmland

Lars Strandberg sköt varningsskott och verkanseld mot den varg som angrep och förföljde hunden alldeles i närheten av Lars och hans jaktkamrater.

En kombination av tur och redighet räddade en älghund från att dödas av varg utanför Torsby i söndags. Lars Strandberg och hans jaktkamrater befann sig i närheten då hunden höll på att arbeta med en älg som den spårat upp. Från att hunden skällde gångstånd övergick så skallet till ett grövre för att därefter tystna och sedan återta det märkliga skallet.

– Det lät inte alls som det brukar och jag sa till min kompis att vara beredd. Sedan tystnade Rambo i 20-30 sekunder innan han började skälla lika konstigt igen, innan det avbröts som av ett skrik. Jag tänkte att han blivit sparkad av älgen, berättar Lars för tidningen Svensk Jakt.

Därefter utbryter något som kunde tolkas som hundslagsmål varefter hunden kommer ut ur en tätning mot Lars. I hälarna hade han en varg. Lars skjuter då ett varningsskott i luften varefter han skjuter två skott mot vargen.

Att hunden var skadad kunde Lars se omedelbart då han var blodig i bakdelen. Vid en första besiktning syntes inte skadorna så allvarliga men senare hos veterinären kunde sex hugg hittas. Hunden förväntas bli fysiskt återställd men det kan vara värre med psyket. Lars berättar att han är mentalt låg och reagerar på saker han normalt struntar i.

Vargen spårades senare en längre sträcka utan att man kunde hitta tecken på att någon av skotten träffat.

 

Källa: http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2014/12/alghunden-rambo-raddades-undan-vargattack/
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se