Angrepp på regeringen – orsaken: vargen

Jägareförbundet centralt och regionalt i Dalarna går i dag i ett uttalande till skarpt angrepp på regeringen. Och anledningen är beslutet i augusti att upphäva taket på 210 vargar i landet och inte medge licensjakt på varg.

– Ja det är det vi vänder oss med skärpa mot. Koncentrationen av vargen måste minskas. Som vi upplever det är att det hela tiden är en ökning och en ohämmad ökning, säger Thomas Björklund som är ordförande för Jägareförbundet Dalarna.

 

Mångmiljonförluster


Jägareförbundet menar att de stora rovdjuren – och då främst vargen – försorsakar mångmiljonförluster för markägare och jägare i Dalarna.

Förbundet hävdar till och med att framtiden för jakt i landet nu är mycket oviss.

– Kritiken gäller i första hand att man tagit bort taket på 201 vargar och att man tagit bort licensjakten 2012. Det är en nationell manifestation och hela svenska jägareförbundet står bakom uttalandet, säger Thomas Björklund.

– Vi är förbannade på att besluten tas i Bryssel istället för nationellt och regionalt, och vi kräver att det blir en utforming av skyddsjakten så att den kan få effekt och minska koncentrationen, fortsätter han.

 

Ingen inplanterad varg


Jägareförbunden kräver dessutom att man inte ska plantera in varg i Dalarna.

– Absolut, under rådande situation är det fullständigt omöjligt att vi kan acceptera det.

Kommer ni säga upp samarbetet med myndigheterna om ni inte får som ni vill?

– Ja vi måste ju ta den ställningen om vi inte får igenom de mesta av de krav vi ställer. Vi kan inte ställa upp på det här längre, säger Thomas Björklund.

Läs och lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se