Ansökan om skyddsjakt efter hundangrepp

De två hundägare som fick sina schillerstövare attackerade av en varg på Bornasberget, Alfta, den 11 december ansöker nu om skyddsjakt på vargen, meddelar Svensk Jakt.

Vargfakta skrev under förra veckan om hur en varg attackerade och dödade först en stövare som drev räv på Bornasberget.

Stövaren bar skyddsväst men efter ett långt slagsmål dödades hunden. Även vargen ådrog sig skador då det var blod i vargens spår när den gav sig iväg från platsen.

En knapp timme senare attackerade samma varg ytterligare en stövare, attacken inträffade bara 70 meter från hundägaren och stövaren undkom med bitskador.

Hundägarna skriver i sin ansökan att man vidtagit alla skadeförbyggande åtgärder som finns (avspårning och skyddsväst) men att det inte hjälpte. De lyfter också fram att ytterligare en hund och tio får har dödats av varg under hösten i området.

Eftersom det i nuläget bara finns en känd varg i det aktuella området borde det heller inte vara så svårt att räkna ut vilken varg som orsakat skadorna, anser hundägarna.

Skyddsjakten ska i första hand genomföras med helikopter. Precis som skyddsjakten på varg utfördes i Idre den 11 december i år, anser de sökande.

Nu är det upp till länsstyrelsen i Gävleborgs län att ta ställning till skyddsjaktansökan.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se