Är boskapsvaktande hundar lösningen på problemet?

Det finns de som menar på att boskapsvaktande hundar är framtiden för Sveriges djurhållare. Direktstöd har betalats ut för inköp av ändamålsenliga hundar i flera av varglänen. Hundarnas relativa skärpa gör att vissa juridiska hinder måste behandlas då rörligheten i den Svenska naturen är relativt stor för människor givet Allemansrätten.

 

Dispenser till brukare

Så här säger Viltskadecenter i sin rapport Boskapsvaktande hundar: På uppdrag av Naturvårdsverket har Viltskadecenter mellan 2002 och 2010 delat ut dispenser till brukare i Sverige som vill använda boskapsvaktande hundar för att skydda sina tamdjur från rovdjursangrepp. Viltskadecenter uppdrogs även att under denna period utvärdera hur verksamheten fungerar under svenska förhållanden, varför möjligheten att dela ut dispenser begränsades till 2010.

 

Utförligare rapport 2011-2012

En utförligare rapport med en detaljerad genomgång av brukarnas erfarenheter och mer detaljerade rekommendationer till användare av boskapsvaktande hundar kommer att sammanställas 2011-2012.

 

Nedan följer två filmklipp som visar på varför dessa hundar kräver dispens och även extensiv träning. Vi vill varna känsliga tittare för starka scener.

 

Följande klipp är från modern tid och visar hur en varg kämpar mot flera vakthundar. Detta är verkligen ingen trevlig sekvens men det är ungefär så här det går till när djur möter djur – hund möter varg.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se