Attack av lodjur förmodligen varg efter DNA-prov

Spillning från varg.

Den 17 augusti dödades åtta får utanför Gnesta i Södermanland. Angreppet skylldes på lodjur men nu har spillning efter varg hittats någon kilometer från platsen.

Länsstyrelsen deklarerade attacken utanför Gnesta som gjort av lodjur. Andra experter uttalade sig också om att tillvägagångssättet var mer eller mindre lodjurslikt. Att åtta får dödades vid ett och samma tillfälle var dock lite besvärande då lodjur vanligtvis inte arbetar på det sättet.

Bland kommentarerna i jaktpressen var det dock många som tvivlade på att det var lodjur. Flera menade på att bett i strupen inte bara kunde tillskrivas lodjur utan också praktiserades av varg. Antalet dödade djur var också något som gav starkt tvivel om att det var ett kattdjur som låg bakom dådet. Vidare hade varg observerats i området och även filmats ungefär samtidigt som attacken skedde.

Nu en knapp månad efter attacken har dock spillning hittats någon kilometer från platsen. Spillningen skickades för analys och svaret visade att en ung varg från Värmland vandrat in i området.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/notiser/loattack-ses-nu-som-varg

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se