Barn bevittnade flera vargar i närheten av hemmet

Västmanland har på kort tid blivit ett län med tämligen hög närvaro av varg och med de konstaterade föryngringar som skedde under året är möten mellan varg och människor vanligt förekommande. När varg börjar visa sig i närheten av barn blir ortsbefolkningen oroad.

Familjen Lönnström i Skinnskatteberg omges av inte mindre än fem vargrevir och för en vecka sedan var några av revirmedlemmarna och hälsade på alldeles invid huset när de båda barnen stod och väntade på skolbussen. Barnen hörde att det brakade till i skogen som det ibland gör när djur går över grenar.

– Barnen trodde först att det var två rådjur men så fick de se de långa svansarna. Då förstod de att det var vargar som gick förbi vårt hus på 30 meter, berättar pappa Andreas Lönnström för tidningen Jakt & Jägare.

Andreas och sambon Sofia bor tillsammans med tre barn mitt i det mellansvenska vargbältet. De är omgivna av inte mindre än fem olika revir.

– Vi har varg överallt här i trakten. Vilka revir just de här båda vargarna kommer ifrån är det ingen som vet. Jag tror inte myndigheterna har koll på det heller, säger Andreas Lönnström.

Barnen går numera ogärna ut när det är mörkt efter det plötsliga vargmötet. Två dagar innan barnens möte med vargarna sågs en stor varg springa över vägen och in genom staketet till Andreas och Sofias fårhage. Den informationen hade de fått av en granne som bevittnat händelsen.

– Elströmmen var inte på i staketet eftersom vi tagit in fåren för vintern, förklarar Andreas för Jakt & Jägare.

 

Familjens hund börjar skälla

Dagen efter barnens vargmöte verkade vargen återigen ha hittat till familjens bostad då en av deras hundar plötsligt började skälla ivrigt utan synlig anledning.

– Barnen har en liten pudel som jag släppt ut på gräsmatten på kvällen för att kissa. Plötsligt började hon tokskälla på trappan och när jag öppnade dörren for pudeln in som ett skott och efter kom katten med samma fart.

Andreas tog då sin wachtelhund i koppel och gick ut i mörkret och även hon reagerade våldsamt.

– Hon raggade från svansroten upp till öronen och morrade och skällde ut i mörkret, berättar Andreas.

Att fortsättningsvis använda hundgården är det inte tal om du Andreas befarar att vargarna lätt bryter sig in om de bestämt sig för att ta en hund.

Familjen har förutom hundar även får som de stängslat in efter konsten alla regler. Efter ett angrepp förra året gjordes ett utförligt arbete med rovdjursavvisande stängsel för att få ha fåren ifred. Betesmarken ansluter till en å vilket ofta är fallet med just beteshagar och det är ett digert och ofta omöjligt arbete att skydda fåren i sådana situationer.

I familjen Lönnströms fall slutade det med att delar av fårhagen istället inte används.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se