Barn och husdjur varnas för vargangrepp, Vancouver Island

 

En varning utfärdas av myndigheterna på Vancouver Island efter vargangrepp där två hundar dödades. De boende i området ombeds hålla uppsikt över husdjur och barn.

Myndigheterna på Vancouver Island går ut med en varning till såväl boende som turister om att hålla ett vakande öga på husdjur och barn. Detta efter att två hundar dödats under kvällen, troligtvis av varg. Varningen kom från Parks Canada och B.C. Conservation Service (BCCS) under tisdagen.

På lördagskvällen släpptes en chihuahua ut i trädgården för en sista kvällstoalett då den plötsligt greppades av ett rovdjur som försvann hastigt. Inga kvarlevor av hunden har hittas enligt Brittany Mueller, vid BCCS. Det gör det också svårt att säkerställa vilken typ av rovdjur det handlade om.

 

Ytterligare ett angrepp

På måndagens morgon var det åter dags då en pit bull terrier dog efter att ha blivit angripen av en varg. Möjligtvis skedde angreppet under natten då hunden hade varit uppbunden i trädgården vid sin hundkoja, berättar Mueller.

– Vi har haft liknande attacker tidigare. Det är den tiden på året då rovdjuren är ute och rör på sig och snart vaknar björnarna också, säger Mueller.

– Vi skulle vilja utbilda människor i vilka försiktighetsåtgärder de behöver ta för att det inte skall bli konflikter.

 

Flera observationer

Nyligen observerades en ensam varg vid en fyr i närheten av Ucluelet och en annan i närheten av en golfbana under uppbyggnad. Man skall även ha sett en varg på en parkeringsplats i Ucluelet.

– Det är inte känt om den höga aktiviteten utanför nationalparken överensstämmer med en liknande ökande aktivitet inne i själva nationalparken, säger Renee Wissink talesperson vid nationalparken.

 

Mer än vanligt

Ken Gibson, innevånare i Tofina upplever det som att antalet angrepp från vargar och pumor ökat markant i år. Tidigare kunde man få syn på vargar en bra bit från centrum men idag dyker de upp allt närmare i områden som är bebyggda.

– En varg är något helt annat än en Puma. Puman framstår som en fegis jämfört med ett par vargar. Vargarna är som ett gäng banditer, säger Gibson.

Tidigare bedrevs jakt på varg och antalet frilevande vargar minskade följaktligen. Nu, när de blivit många fler ökar också riskerna för att de stöter på tamdjur och människor.

Gibson har förståelse för människor som inte vill att man skjuter vargar men menar att det blir problematiskt den dagen ett barn blir angripet och dödat av en varg.

Gibson minns en Puma som för ett par 10-tal år sedan härjade i Tofino. Den hade specialiserat sig på att jaga hundar och dödade alla i området förutom två.

 

Rekommendationer

Från Nationalparken kommer rekommendationen om att aldrig gå nära en varg eller en puma och om en av dessa två går mot dig är det bästa du kan göra att backa långsamt samtidigt som du bibehåller ögonkontakt med rovdjuret. Att väsnas och försöka göra sig stor med armarna utåt är också bra.

Vidare föreslår de att människor bär med sig pepparsprej eller gasdrivna signalhorn för extra säkerhet.

 

Länk till originalartikel i Calgary Herald.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se