Besvikna efter krismöte om flyttvarg

Samerna i Idre och Ruvhtensijte sameby är djupt besvikna efter måndagens krismöte med myndigheterna. Samerna hade hoppats att samhället avlägsnar flyttvargen och hennes partner från renskötselområdet.

– Man skyllde på EU och tyckte att vi skulle byta betesmarker för våra renar, säger Benny Jonsson, rovdjursansvarig i Idre sameby.

På måndagen hade samerna kallat till krismöte i kommunhuset i Älvdalen, med Naturvårdsverket, länsstyrelsen och kommunen. Anledningen är att den finskryska flyttvargen och hennes partner har bildat revir i renarnas betesområden.

– Kommunens representanter berättade vad kommunen beslutat tidigare, att renskötseln är viktigare än vargen i Älvdalen. Men vi fick inget gehör för vårt krav på skyddsjakt eller flytt. Man är rädda för att få EU på halsen om man beviljar skyddsjakt, eftersom den här vargen anses så viktig, säger Benny Jonsson.

 

Önskar sig valpkull

En anställd vid Viltskadecenter fanns också på plats och förklarade svårigheterna med att söva och flytta en varg på barmark.

– Det krävs tydligen rejält med snö, eftersom helikoptern måste ned på fem meters höjd över vargen. På barmark flyr hon för fort, säger Benny Jonsson.

Han och de övriga samerna fick veta att myndigheterna hoppas att den ryska flyttvargen och hennes partner parar sig och får valpar i området. Lösningen på problemet skulle istället, enligt Naturvårdsverket och länsstyrelsen, vara att människorna flyttar på sin verksamhet.

– Ja, vad ska man säga… Vi förklarade att det inte går att bara flytta renar som vistas i de områden de är vana att vara. Men här går vargen tydligen före oss, konstaterar Benny Jonsson.

 

Läs artikeln på Jakt & Jägare.

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se