Betpak-Dala scen för brutala vargattacker

I Kazakhstan har man alltid haft en stor vargstam och med den har också följt många tragiska attacker. I januari 1975 rapporterades att en man dödats och fem skadats.

I januari 1975 skedde ett antal allvarliga vargattacker i Kazakhstan, varav ett med dödlig utgång.

Först och främst dödades en man som gick längs en landsväg genom det öppna stäpplandskapet Betpak-Dala. Det skedde i början av januari och var ett rent predationsangrepp av en vargflock.

Därefter attackerades en arbetare vid en väderstation på Betpak-Dala-stäppen. Han klarade sig med bitskador efter att ha avfyrat sin signalpistol och skrämt iväg vargen. Två av väderstationens hundar hade dock inte samma tur.

 

Viltvårdare och herdar räddades

En viltvårdare inom ett jaktvårdsområde i Alma-Atinskij-regionen var nästa offer. Även han kunde dock räddas till livet genom andra människor som uppehöll sig i närheten.

Räddades gjorde också tre herdar som attackerades av vargar i Dzhezkazganskij-regionen. Det framgår inte om dessa vargar var rabiessmittade. Det är annars beklämmande vanligt i just Kazakhstan.

 

Fakta avlivar gamla myter

Värt att notera när det gäller uppgifter om vargangrepp är att så många ”vargstater” tidigare låg bakom Järnridån. Det har medfört att de allra flesta uppgifter 1917-1991 framkommit först efter Sovjetdiktaturens fall.

Den tidigare tystnaden från Öst har tyvärr medverkat till myten om att friska vargar inte angriper människor, men tack vare informationsspridningen det senaste decenniet vet vi idag med fullständig säkerhet att det påståendet är fel.

 

Källa: Wolves in Russia, sid 72-73, Will N Graves 2007.

 

Väderstationer finns det som synes många av i Kazakhstan. Nummer 35884 står mitt på Betpak-Dala-stäppen och har positionen latitud: 46° 0′ 0″ N, longitud: 70° 0′ 0″ E.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se