Djurägarna vill förlänga vargjakten på Vikbolandet

Jakten på Vikbolandsvargen fortsätter. Naturvårdsverket har fått in ansökan från fårägare för att få fortsätta jakten. Nu vill man dessutom utöka jaktområdet ytterligare.

Nu är det konstaterat att en varg har gett sig på tre tackor i Östra Ny. Det första skadade fåret, som påträffades av fårägaren, trodde man efter besiktningen att en räv attackerat. Men räven blev till varg när ytterligare en besiktning genomfördes. Misstaget berodde på att det även fanns spår av att en räv gett sig på samma får som vargen tidigare attackerat.

På torsdagen hittades ytterligare ett får på samma gård och här fanns aldrig någon tvekan om att det skulle vara fråga om något annat än en varg. Även ett tredje får påträffades skadat, men inte värre än att det klarar sig.

– Vi tyckte det var lite konstigt att både vargen och räven varit framme samma natt och bitit på får, säger jaktledaren Lars Ståhl, som efter de här attackerna har fått fårägarens tillstånd att ansöka om förlängning av jakttiden på vargen.

Lars Ståhl vill påskynda beslutet då vargen bevisligen finns i området.

– Skulle det bli en veckas väntan på besked så kan vargen vara borta igen.

Besiktningsmannen Lars Larsson anser att det bästa man kan göra nu är att ringa naturvårdsverket och få en förlängning nu. Det vore det enklaste.

– Nu är det här upp till djurägarna och det är viktigt att de läser på paragraf 28 och använder den om det skulle bli något vakuum, säger han.

Paragraf 28 innebär i princip att djurägaren har rätt att skjuta ett rovdjur som kommer in i hagen med djur utan att begära tillstånd.

– Då kan även djurägarens vårdare, exempelvis ett jaktlag, få del av det. Samhället har satt till den här lagen och då tycker jag man ska använda den.

Göte Hamplin, handläggare på naturvårdsverket bekräftar att man fått in en ansökan. Det som verkar krångla till det är att ansökan innehåller en utökning av jaktområdet.

– Vi kan inte bara förlänga det, men det kommer att gå snabbt. Tyvärr är det fredag idag, men vi har redan börjat diskutera ärendet., säger han och tillägger att man inte kan vara helt säker på att det är samma varg efter att det har gått så lång tid sedan de tidigare rivningarna inträffade.

Artikel: Djurägarna vill förlänga vargjakten – Norrköping Lokala nyheter – Norrköpings Tidningar.

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se