DN: Olof Liberg i skarp kritik mot Rapp och Hansson.

Efter gårdagens utspel från vargspårarna Mats Rapp och Daniel Hansson har Olof Liberg nu gått ut med en mer utförlig kritik som presenterats i Dagens Nyheter och Svensk Jakt. Den illegala vargjakten ökar inte alls, hävdar Liberg. ”Tjuvjakten på varg har minskat kraftigt. Vår rapport står mycket stark”.

Under måndagen presenterade vargspåraren Mats Rapp (länsstyrelsen i Dalarna) och rovdjurshandläggaren Daniel Hansson (länsstyrelsen i Gävleborg) en sammanställning som visade att 77 vargar dödats illegalt eller försvunnit sedan 1997.

Något som skulle stå i kontrast med Världsnaturfondens (WWF) siffror som påstod att endast tre till sju vargar skjutits ihjäl illegalt mellan 2006 och 2010.

 

Kräver siffror att jämföra med

Rapps utspel irriterar vargforskaren Olof Liberg, som var en av de som tog fram rapporten för WWF. Han säger att tjuvjakten minskat med 70 procent på senare tid.

– De har en siffra, 77. Men vad säger den? De måste väl ha siffror att jämföra med innan de kan se trender och gå ut och påstå olika saker, säger Liberg till Svensk jakt.

Liberg är helt säker på att den illegala vargjakten minskat de senaste åren.

– Tjuvjakten på varg har minskat kraftigt. Vår rapport står mycket stark och den är bland annat baserad på de vargar Rapp och Hansson refererar till plus ett stort antal andra vargar.

 

50 försvuna vargar inget onormalt

Att ett 50-tal vuxna vargar ska ha försvunnit i Gävleborg och Dalarna under de senaste sex åren, som Rapp och Hansson påstår, är inget konstigt, enligt Liberg.

– Det är cirka åtta vargar per år, eller 5–10 procent av stammen i de båda länen. Det ligger klart inom ramen för vargarnas naturliga dödlighet. Vargar dör av andra orsaker än tjuvjakt, hur konstigt det än låter för vissa.

 

Varginventeringar utan värde

Han hävdar också att vargstammens ökning bevisar att tjuvjakten inte är så omfattande som Rapp och Hansson hävdar.

– Stammen ökade med 40 procent på ett år. Det ser vi om vi tittar på hur många vargar det fanns kvar efter licensjakten 2010 jämfört med när vargjakten inleddes i januari 2011. Det betyder att något är fel någonstans. Kanske är det så att länsstyrelsernas varginventeringar inte är mer värda än det papper de är skrivna på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se