Dagens Nyheter rapporterar om dödligt ryskt vargangrepp

 

Den 16 februari 2000 återgav Dagens Nyheter moskvatidningen Sevodnjas rapport om att en vargflock överfallit och dödat en man i samhället Primorsk som ligger i Krasnojarsk, Ryssland. Notisen var bland annat en av nämnda incidenter i en riksdagsdebatt den 29 mars samma år (anförande 144, Lennart Hedquist).

Rapporter om vargangrepp på människor förekommer relativt ofta i den ryska pressen, men får sällan spridning utanför landet på grund av de språkliga och alfabetiska hindren (kyrillisk skrift).

Värt att notera är också att så många ”vargstater” tidigare var en del av Sovjet och låg bakom Järnridån. Det har medfört att de allra flesta uppgifter 1917-1991 framkommit först efter Sovjetdiktaturens fall.

Den tidigare tystnaden från Öst har tyvärr medverkat till myten om att friska vargar inte angriper människor, men tack vare informationsspridningen det senaste decenniet vet vi idag med fullständig säkerhet att det påståendet är fel.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se