DNA visar att tyska kvigor dödats av varg

kalv dödad tyskland

I slutet av augusti dödades två kvigor om vardera 250 kilo i Niedersachsen, Tyskland. Misstanken om att det var frågan om ett vargangrepp har nu visat sig riktig via DNA-analys.

Lantbrukaren Andreas Müller som i slutet av augusti miste två kvigor (förut felaktigt beskrivna som kalvar) till vad han trodde var varg, har nu fått svart på vitt att hans misstankar var korrekta. Tidningen NDR.de rapporterar om att svaren från DNA-analysen nu kommit och att de visar på att varg låg bakom attacken.

Enligt uppgifter till tidningen har varg dödat cirka 60 tamdjur under första halvan av 2014 och att man sedan 2013 delat ut drygt 100 000 kronor i ersättning. Tyska djurhållande bönder är också oroliga för hur djuren reagerar efter ett angrepp, hur de påverkas av den stress som frilevande varg orsakar. Amerikanska lantbrukare har länge påpekat att stressen innebär en större ekonomisk förlust än själva dödandet vilket en aktuell rapport från ett universitet i Montana också visat. Där talas om förluster som är 7,5 gånger större än de som sker vid ett dödat djur.

 

Källa: http://www.ndr.de/nachrichten/niedersachsen/oldenburg_ostfriesland/DNA-Test-beweist-es-Wolf-reisst-Jungrinder,wolf1030.html

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se