Dödböcker vittnar om två vargdödade flickor i Lommeland

 

En snabb sökning i Bohusläns dödböcker visar dödliga vargangrepp på två små flickor. Angreppen skedde i Lommelands församling år 1797 med bara ett par dagars mellanrum. Troligen utfördes båda attackerna av samma vargar.

Av de handlingar vi har framgår inte om lokalbefolkningen lyckades spåra upp och dräpa vargarrna. Det här är den information som finns:

D. 22 juli 1797 avled Maria Nilsdotter, Lommeland, i en ålder av 3 år, 2 månader, 3 veckor. Ihjälbiten av en varg på Mossetorp.

D. 24 juli 1797 avled Anna Britta Christoffersdotter, Negård, 1 år, 6 mån, 3 veckor. Ihjälriwen av en varg invid dörren på Nygård.

 

Lommeland, Bohuslän, är annexförsamling (dvs utan egen präst, reds anm.) i Näsinge, Hogdals och Lommelands pastorat inom Vette härad, Göteborgs stift. Bilden visar interiör från Lommelands kyrka med altaret som installerades i slutet av 1600-talet.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se