Dödsfall och skador efter attack av rabiessmittad vargtik

En rysk kvinna har angripits och dödats av en rabiessmittad vargtik. Det rapporterar engelskspråkiga moskvatidningen The Moscow Times i en artikel som återges av Will N Graves i boken Wolves in Russia (sidan 97).

Enligt Moskvatidningen Moscow Times var kvinnan sysselsatt på ett majsfält i en by söder om Voronezh när hon plötsligt blev attackerad av den rabiessmittade vargtiken som slet av hennes strupe. Vargtiken sprang sedan vidare till den närliggande skogen där den attackerade en svampplockare. Han lyckades dock avvärja attacken och klarade sig med ett bett i handen.

Vargens färd fortsatte därefter till en närliggande rödbetsplantage där den bet ytterligare två män. Deras medarbetare lyckades nedkämpa och döda vargen med sina redskap.

Sjukhuschefen i Pavlovsk, Viktor Volobuyev, bekräftade senare att mördarvargen varit rabiessmittad.

Rabiessmittade vargar har tidvis, och genom hela Rysslands historia, orsakat lidande, allvarliga personskador och dödsfall. Vargens förespråkare vill ofta hävda att vargar endast anfaller om de smittats. Det är fel. Rysk statistik visar till exempel att flertalet av de angrepp som skett mot människor i norra Ryssland, under sovjetdiktaturen, utförts av friska vargar. De lokala avvikelserna är mycket stora och omöjliggör generaliseringar.

 

 Den amerikanske vargforskaren Will N Graves blev känd för en bredare allmänhet genom sin bok ”Wolves in Russia” (2007, ISBN 9781550593327), där han gick igenom och sammanställde tusentals statliga ryska dokument om vargförekomst och skador i dess kölvatten.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se